RAZGOVOR O UKRAJINI: Vladimir Putin će uskoro posjetiti članicu NATO-a

Jurij Ušakov, glavni Putinov savjetnik za spoljnopolitička pitanja, rekao je za Interfax da je “posjeta u pripremi”, prenosi Newsweek.

  • Svijet

  • 29. Jan. 2024  

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će Tursku sljedećeg mjeseca u rijetkom stranom putovanju nekoj od zemalja NATO-a, navodi se u saopštenju Kremlja.

Jurij Ušakov, glavni Putinov savjetnik za spoljnopolitička pitanja, rekao je za Interfax da je “posjeta u pripremi”, prenosi Newsweek.

O svrsi posjete, Ušakov je dodao: “Mogu da kažem da će ukrajinska pitanja vjerovatno biti jedan od glavnih predmeta pregovora.”

Iako je ključna država NATO-a, Turska i njen predsjednik Recep Tayyip Erdogan služe kao rijedak diplomatski most između Kremlja i njegovih zapadnih rivala. Od potpune invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, Ankara je podržala Ukrajinu vojnim zalihama, odbijajući da se pridruži zapadnim sankcijama Moskvi.

Turska se pozicionirala kao posrednik između dvije nacije, domaćin dvije runde mirovnih pregovora u Antaliji i Istanbulu 2022. Turska je također bila ključna za Crnomorsku inicijativu za žito koja je privremeno omogućila izvoz poljoprivrednih proizvoda iz južnih ukrajinskih luka usred ruske pomorske blokada.

Putin je posljednji put posjetio jednu članicu NATO-a 2020. godine kada je otputovao u Njemačku da se sastane sa tadašnjom kancelarkom Angelom Merkel.

Njegove mogućnosti putovanja na Zapad bile su ograničene njegovim ratom protiv Ukrajine i nalogom za hapšenje koji je za njim izdao Međunarodni krivični sud 2023. godine zbog ratnih zločina.

Putinov put u Tursku se priprema već nekoliko mjeseci. U avgustu 2023. portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da već postoji “razumijevanje da će se ovaj sastanak uskoro održati”.

Peskov je dodao: “Uskoro ćemo objaviti kada i gdje će se održati. Sastanak se priprema i priprema se veoma temeljno”.

Putin je govorio potencijalnoj posjeti u decembru tokom svoje tradicionalne konferencije za štampu na kraju godine.

“Dogovaramo se. Ova posjeta Turskoj bi mogla da se dogodi početkom sljedeće godine”, najavio je tada Putin.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...