SVETLANA CENIĆ O PRESUDI ZA RESPIRATORE: "Novalić će otići u zatvor, ali će se slučaj odmotavati dalje i još ništa nije gotovo"

Cenić je poručila također da se boji “boomerang” efekta u cijeloj priči.

  • Politika

  • 30. Jan. 2024  30. Jan. 2024

  • 9

Ekspertica za ekonomiju i analitičarka Svetlana Cenić danas je za N1 komentarisala aktuelna dešavanja na političkoj sceni u BiH u jeku posljednje presude u aferi Respiratori, te iznijela viđenje ekonomskih kretanja u BiH u budućnosti.

Cenić je na početku emisije kazala da je danas dobila pismo od advokata koji zastupa Igora Dodika.

“Stiglo mi je danas još jedno pismo, advokat Igora Dodika, stiglo je običnom poštom, nije preporučenom. Traži se da demantujem ono o 83 firme. Tom prilikom, a obavezno na vašoj televiziji; evo da kažem pa ko je mogao i da pomisli. Evo demantujem, laže narod. To je jedan skroman momak koji je sve sam postigao. Ništa rodbinske veze. Malo ga je tata pogurao možda 2009. sa 3 miliona kredita. Ko bi uopšte pomislio da on ima učešće u firmi? Ja iz dna duše kažem: Grešna mi duša što sam pomislila na tako skromnog mladića, omaklo mi se. A od ovih drugih firmi, pa i Pro intera sam dobila pismo. Zamislite advokata koji kaže da sam iznijela netačnu činjenicu”, kazala je Cenić.

BiH najkorumpiranija zemlja u regiji?

“Mi smo uložili sve snage u to. I ovo kod najlošijih puteva. Neće nama to niko mjesto oduzeti”, kazala je ona.

Kada je riječ o presudi u slučaju Respiratori, kazala je da su brojne stvari pale jer nisu dobro pripremljene.

“Ja sam čitala tu optužnicu, brojne stvari su pale jer nisu dobro pripremljene. Gospodin Novalić će otići u zatvor, ali će se taj slučaj odmotavati dalje. To nije gotov slučaj, još mnoge stvari će isplivavati dalje. Ovo je rekordno brzo završeno. Mnoge tu stvari su klimave. Pominjalo se pranje para pa je to otpalo. Ne mogu da shvatim toliki amaterizam. Mislim da će se stvari dalje razmotavati“, kazala je i dodala:

“Ne znam koji je Hodžić položaj zloupotrijebio. Kome on polaže račune? Ovo je sve vrlo brzo i imat će epilog malo drugačiji. Niko njima neće vratiti te godine zatvora. Ne kažem da su nevini, ali gledala sam kako se to radilo. Dosta amaterski”.

Cenić je poručila također da se boji “boomerang” efekta u cijeloj priči.

“Ne kažem da su nevini, ne, govorim o samom postupku. Mene je bilo strah nekih odmazdi. Mi još uvijek nećemo da riješimo naručena ubistva, nalogodavce. Mi se sada bavimo Respiratorima, sada ćemo se baviti ustavnim promjenama. Sve drugo pada u vodu. Pravosuđe će reći da su na Respiratorima pokazali da rade. Bojim se da ne bude “boomerang”“.

Novalić kao premijer?

“Dosta konfuzan u mnogo poteza. Neću da ulazim zašto i kako, to on najbolje zna. Znate šta je problem u našoj zemlji; mi taman pomislimo da je ovo najgore, a onda dođe još gore i za bivšeg govorimo: Bože jest ono bio fin čovjek“, kazala je Cenić i dodala:

“Najveća greška Novalića bilo je to što je bio diktat više stranke, nego ono što je premijerski i profesionalno i u skaldu sa opštim dobrom”.

Kada je riječ o ekonomskim kretanjima, Cenić smatra da ako se u ovakvim uslovima naruši to što je valuta čvrsta i pouzdana – to bi bila smrt za sve nas.

“Zamislite da ovakvim ljudima, ovakvoj vlasti, daješ monetarnu politiku da upravljaju. U ovakvim uslovima da se naruši to što je valuta čvrsta, pouzdana i banke likvidne, to bi bila smrt za sve nas. Bolje se ubiti nego gledati šta bi oni uradili sa tim parama. Zna se svaka novčana jedinica kome pripada. Isto budžet državni, kažu dogovor je da se poveća. Nije to dogovor, nego prihod centralne banke koji ide u budžet. Zakon tako kaže“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...