KAZNE SU RIGOROZNE: Ukoliko automobilom idete u Europsku uniju ovo trebate znati…

U tom kontekstu skreće se pažnja na sljedeći slučaj.

  • Auto

  • 01. Feb. 2024  

  • 1

Zakon propisuje da registarske tablice na vozilu u susjesnoj Hrvatskoj moraju biti postavljene tako da se dobro vide, ne smiju se oštećivati, ne smije se dodavati sadržaj koji nije propisan i moraju biti čitljive. Pazite, zakon kaže da se moraju „dobro vidjeti“, doslovno tako!

U tom kontekstu skreće se pažnja na slučaj u kojem je policija uočila da vozilo nema istaknutu prednju registarsku pločicu na mjestu na kojem je predviđeno da ona stoji, u donjem dijelu vozila, već je ista bila u unutrašnjosti vozila pod prednjim vjetrobranskim staklom, ali nije bila zalijepljena za staklo, već je polegnuta na plastici vozila. Policija zaustavlja vozilo. Izdaje prekršajni nalog u kojem navodi da je okrivljenik upravljao osobnim vozilom i da na vozilu nije imao istaknutu dobro vidljivu prednju registarsku pločicu i time je postupio protivno čl. 244. st. 4 Zakona o sigurnosti.

Okrivljenik iznosi prigovor i pred prekršajnim sudom iskazuje da se ne smatra krivim. Ističe da mu je neposredno prije nego je zaustavljen od strane policije uslijed kočenja pala registarska pločica, on ju je i stavio ispod prednjeg stakla, tako da je bila vidljiva s vanjske strane. Sutradan ju je odmah popravio kod mehaničara.

Sud odbranu okrivljenika u kojoj navodi da se ne osjeća krivim, nije prihvatio te ju smatra upravljenom na izbjegavanje prekršajne odgovornosti. U presudi se navodi kako je okrivljenik iskazao da se registarska pločica vidjela izvana, međutim tu činjenicu prema stavu suda,  može potvrditi samo osoba koja je bila izvan vozila okrivljenika, a u konkretnom slučaju to je upravo policijski službenik koji je jasno izjavio upravo suprotno. 

U svakom slučaju Općinski prekršajni sud u Zagrebu u predmetu donio je 10. 11. 2022. presudu Pp-13479/2022 kojom je proglašen krivim, utvrđeno je naime, da pri upravljanju vozilom nije imao istaknutu prednju registarsku pločicu na predviđenom mjestu već je istu polegnuo na plastiku vozila ispod prednjeg vjetrobranskog stakla. Odredba čl. 244. st. 4. i 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama jasno propisuje da pločice na vozilu moraju biti postavljene tako da se dobro vide i da će se novčanom kaznom od 30 eura kazniti vozač vozila na kojem su pločice postavljene tako da se dobro ne vide ili nisu čitljive.

Za ovaj prekršaj kazna je predviđena i za druge osobe! Novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1990 eura kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako na vozilu nema propisan broj pločica ili na kojem su te pločice postavljene tako da se dobro ne vide ili nisu čitljive. Što znači da će se kazniti pravna ili fizička osoba za ovaj prekršaj? Što bi značilo da registarske pločice nisu čitljive?

Namjerno, nenamjerno, kažnjivo je! Čiste i čitljive registarske pločice se traže! I ako ste obrtnik ili pravna osoba, dakle čak i  ako vi niste vozili to vozilo na kojem su pločice bile zamazane ili zbog drugog razloga nevidljive eto vama potencijalno novčane kazne u iznosu od 660 do 1990 eura.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...