NERMIN PEĆANAC O NARUŠENOJ SIGURNOSNOJ SITUACIJI: "Treba nam 'Sablja' kao u Srbiji"

Kako kaže, poslije pucnjave na Điđikovcu, ubistva Farisa, tijela u Miljackoj, brutalnog ubistva u Doboju, ne može niko reći da je sigurnosna situacija dobra.

  • Društvo

  • 02. Feb. 2024  

  • 0

Uoči sjednice član Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić podnio je zahtjev za razrješenje zbog, kako je naveo, loše sigurnosne situacije. Čija je odgovornost to što povratnici u vršenju krivičnih dijela nisu pod nadzorom za Dobar dan BiH Hayat TV govorio je MUP-a KS-a Nermin Pećanac.

Kako kaže, poslije pucnjave na Điđikovcu, ubistva Farisa, tijela u Miljackoj, brutalnog ubistva u Doboju, ne može niko reći da je sigurnosna situacija dobra.

“Situaciji se treba pristupiti promptno, da reakcije budu brže, da se nešto riješava. Država je trebala poslije ubistva Farisa da napravi punktove, vrše racije, kontrole. Trebali su već biti na ulici, postaviti punktove na mjestima gdje se nalaze ljudi koji su skloni krivičnim djelima. Ovo mora biti odgovor države, nemamo odgovor države. Ponovo ćemo vidjeti aktivnosti koje su kozmetičke prirode. Ovo pogoduje kriminalcima, ovaj ambijent nije dobar za borce protiv kriminala. Država mora pokazati ko je gazda. Treba nam bosanska ‘Sablja’. Sjetite se kad je Srbija danima, noćima vršila kontrolu, otimala auta od kriminala, ušla u klinč sa kriminalcima. To nam treba, trebaju nam i promjene zakona. Bosna i Hercegovina postala sigurna kuća za kriminalce”, ocijenio je.

Dodaje kako treba napraviti kadrovsku inventuru u sigurnosnom dijelu.

“Dotakli smo dno, djecu nam ubijaju na ulicu. Ako ostavku daje Katica, moraju još neki ljudi. Njegova ostavka ne bi ništa značila. Ne može jedan čovjek promijeniti u ovakvom ambijentu ništa. Imali smo najbolju moguću ideju da imamo neovisni odbor za biranje komesara, direktora policije.. Ti odbori su se pretvorili u sve osim u neovisnost od politike”, zaključio je.

Podsjetimo, u akciji “Sablja” srbijanska policija je privela 11.665 osoba povezanih s organiziranim kriminalom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...