"ODLUKA SUDA JE FINALE SRAMOTNOG PROCESA": Oglasila se fondacija "Slavko Ćuruvija" povodom oslobađanja optuženih za ubistvo novinara

Apelacioni sud u Beogradu danas je pravosnažno oslobodio četvoricu bivših radnika resora državne bezbjednosti od optužbi za učešće u ubistvu novinara i vlasnika lista Dnevni telegraf i nedjeljnika Evropljanin Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

  • Regija

  • 02. Feb. 2024  

  • 0

Fondacija "Slavko Ćuruvija" saopćila je danas da je šokirana odlukom Apelacionog suda da oslobodi nekadašnje pripadnike Resora državne bezbjednosti, optužene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, i istakla da je ova presuda duboko uznemirila njegovu porodicu, prijatelje, kolege i poštovaoce.

Fondacija ocjenjuje da presuda za ubistvo novinara, koji je ubijen, kako kažu, zato što je javno kritikovao režim Slobodana Miloševića, predstavlja znak da država nije u stanju da se obračuna sa dijelovima službi iz devedesetih i da one i dalje, kako se navodi, imaju ogroman uticaj na pravosuđe i na političke procese u Srbiji.

Prema navodima Fondacije, odluka Apelacionog veća je finale “sramotnog procesa” koji je trajao skoro devet godina i koji je, kako tvrde, obilovao čudnim odlukama sudskih vijeća, prvostepenim presudama pisanim tako da moraju da budu oborene, zastrašivanjem svjedoka i odbijanjem da se kao svjedoci pozovu oni koji su najviše znali o ovom slučaju.

"Još jednom podsjećamo da su oslobođeni oni koji su ubili novinara koga je tajna služba prisluškivala i pratila prije samog zločina, čije je ubistvo najavljeno na državnoj televiziji, sa kim su se obračunavali najviši državni zvaničnici, o kome su u državnim medijima plasirane monstruozne laži, čiju je imovinu država uništila, a njegove saradnike proganjala", navodi Fondacija i ocjenjuje da ova presuda vraća na “veliku scenu devedesete godine prošlog vijeka”.

Apelacioni sud u Beogradu danas je pravosnažno oslobodio četvoricu bivših radnika resora državne bezbjednosti od optužbi za učešće u ubistvu novinara i vlasnika lista Dnevni telegraf i nedjeljnika Evropljanin Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...