GREŠKE IZ ŠVEDSKE: Kriza u Volvu dostigla vrhunac, kraj nekad popularnog modela…

Volvo Cars držao je oko 44% udjela u Polestaru, nakon što je kompanija osnovana 2015. godine.

  • Auto

  • 03. Feb. 2024  

  • 0

Električna mobilnost u posljednjih nekoliko mjeseci ozbiljno udara u betonski zid. Naime, prodaja ne oduševljava, Tesla je, na primjer, volumen gradio na velikim popustima, rušeći si profitabilnost i cijenu dionica, a neki proizvođači nemaju ni To.

Nemaju ni volumen prodaje. Polestar, kao izdvojeni elektirčni odjel Volva, sada se suočava s prvom velikom krizom. Prodajne brojke nisu spektakularne, a Volvo je odlučio izaći iz vlasništva kompanije i sve prepustiti krovnoj kompaniji, kineskom Geelyju. Nakon objave ove odluke dionice Volva su porasle više od 26% u četvrtak. Volvo će se tako riješiti financijskog utega, koji je opterećivao njegovo poslovanje

Izvršni direktor Volvo Carsa Jim Rowan rekao je CNBC-u da je ovo prirodna evolucija u odnosu između dva proizvođača automobila. Lijepi, ušminkani način da se kaže – prebacujemo brigu drugima jer Volvo više nije mogao financirati gubitke Polestara.

Volvo Cars držao je oko 44% udjela u Polestaru, nakon što je kompanija osnovana 2015. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...