EDHEM BIČAKČIĆ O PROJEKTU U SANSKOM MOSTU: "Nije neobično da Islamska zajednica BiH podiže šoping-centar. Imamo još ambicija, nećemo stati"

"Osnovna funkcija vakufa je da obezbjeđuje sredstva tržišnog poslovanja za potrebe IZBiH”, govori Bičakčić

  • Ekonomija

  • 03. Feb. 2024  

  • 3

Jučer nas je stigla vijest da je Islamska zajednica u BiH (opet) uplovila u velike biznis-vode. Naime, u Sanskom Mostu otvorila je vakufski šoping-centar, prvi te vrste u Bosni i Hercegovini. Centar je koštao čak 6,5 miliona KM, a nalazi se u blizini istoimene džamije sa četiri munare.

Nije Islamska zajednica prvi put u biznis-vodama, niti biznis-planovima. Moderni kompleks prostire se na više od 2.000 kvadratnih metara kod Mostara. U njemu su smješteni hotel Kalima Resort, restoran, Centar za zdravo starenje, džamija i biblioteka. Vrijednost projekta je 4,5 miliona KM.

Postavljanjem kamenta temeljca za prvu solarnu elektranu Green Vakuf Tešanj u ovome gradu Islamska zajednica BiH postala i bh. investitor s novim modelom razvoja i finansijske održivosti.

Pitali smo predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Edhema Bičakčića da nam malo “pojasni” šoping-centar.

“Vakuf IZBiH realizirao je investiciju izgradnje objekta u Sanskom Mostu koji je iznajmljen i bit će to tržni centar, radi se objektu značajne površine koja će koristiti za trgovine unutar Sanskog Mosta”, istakao je Bičakčić te pojasnio da je to prvi veći ovakav objekat, ali i najavio da ne namjeravaju stati na ovome, nego da imaju ambiciju i namjeru da ubuduće nastave u ovom privrednom segmentu.

Malo neobično zvuči da se Islamska ili bilo koja druga vjerska zajednica bave nekim profitabilnim aktivnostima. Pitamo predsjednika Sabora da nam pojasni cilj zaokreta IZBiH u ovom finansijskom pravcu.

“Nije zaokret. To je osnovna funkcija vakufa da obezbjeđuje sredstva tržišnog poslovanja za potrebe IZBiH”, govori sagovornik Raporta i objašnjava nam da to nije ništa novo, da su i u Jugoslaviji imali takvu djelatnost.

“Nekada je u doba Jugoslavije to bila standardan djelatnost, krenulo je s mlinovima, poslije s uslužnim radnjama itd, to je osnova vakufa i vakifa i oni koji žele da daruju svoja sredstva, oni to daruju i potpišu vakufnamu na osnovu koje se ta sredstva koriste”, jasan je Bičakčić.

Na pitanje Raporta, s obzirom na to da je predsjednik Sabora već pomenuo da imaju ambicije i planove da nastave, kakvi su to planovi, Bičakčić odgovara:

Širom BiH razvijamo sve aktivnosti. Svjedoci ste da je u Fojnici obnovljena zgrada Stare medrese, u Kiseljaku restoran, musafirhana, neka obdaništa po BiH…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...