"SB" NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE MUP-a KS: Još rade na ubistvu Farisa Pendeka, povećan broj saobraćajnih nesreća i napada na policiju (FOTO)

Najprije je policijski komesar Fatmir Hajdarević rekao kako je prethodnu godinu iz oblasti sigurnosti karakteriše smanjenje broja evidentiranih krivičnih djela, povećan broj napada na policijske službenike, povećan broj saobraćajnih nesreća, manji broj maloljetnika koji vrše krivična djela itd.

  • Vijesti

  • 06. Feb. 2024  

  • 0

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo održala je danas konferenciju za medije na kojoj su sumirani statistički podaci za prethodnu godinu i odgovoreno na aktuelna pitanja koja su u sferi interesovanja javnosti.

Najprije je policijski komesar Fatmir Hajdarević rekao kako je prethodnu godinu iz oblasti sigurnosti karakteriše smanjenje broja evidentiranih krivičnih djela, povećan broj napada na policijske službenike, povećan broj saobraćajnih nesreća, manji broj maloljetnika koji vrše krivična djela itd.

"Imali smo četiri ubistva, tri manje nego godinu ranije, ali i šest djela ubistvo u pokušaju. Učinkovitost u rasvjetljavanju ovih krivičnih djela je stopostotna. Identificirali smo sve počinioce, uhapsili ih i nakon kriminalističke obrade predali u nadležnost Tužilaštva KS. S aspekta čovjeka svaka smrt na nasilan način je tragedija, mi smo toga svjesni kao građani, roditelji i policajci. Naš fokus je da u najkraćem roku počinioce lišimo slobode i prikupimo potrebne dokaze", kazao je Hajdarević napomenuvši da Uprava policije MUP-a KS, kao i svaka druga policijska agencija u FBiH, ima problema sa nedostatkom kadrova.

"Oko 700 policijskih službenika nam nedostaje. Proces zapošljavanja kadrova ne ovisi samo o nama, nego od Vlade KS. Kada nam Vlada da saglasnost, mi raspišemo javni poziv. Prijem policijskih službenika je najtrasparentniji, isključen je ljudski faktor i sve radi kompjuter. Zbog toga veliki broj prijavljenih koji se prijave, a ne pripreme, otpada. Ipak, imamo ogroman broj zainteresovanih",  naveo je Hajdarević.

Kada su u pitanju krivična djela, čak 60 posto lica koja su ih vršila prošle godine su povratnici. Odgovarajući na novinarski upit o povratnicima u vršenju krivičnih djela Hajdarević je rekao kako je i njima frustritrajuće da rade stalno s jednim te istim licima.

"Mi uradimo što je do nas. Uhapsimo osobu, obavimo kriminalističku obradu i predamo ga nadležnom tužilaštvu. Sud donese presudu i onda čekamo izvršenje. Nedovoljan kapacitet zatvorskih ustanova je jedan od problema. Mišljenja sam da policijski službenici odrade svoj posao do kraja. Mi nismo niti sudije, niti kadije. Ne možemo ni prisilno naplatiti kazne koje duguju, ta pitanja morate adresirati sudu, to nije pitanje za nas", rekao je Hajdarević.

Potom je na konferenciji za medije govorio načelnik sektora kriminalističke policije Amir Halilović koji je rekao kako je najviše krivičnih djela u 2023. godini evidentiran u općini Novi Grad koja je i najmnogoljudnija.

"Sva četiri krivična djela ubistva koja smo imali u prethodnoj godini su rasvjetljena. Pronašli smo počinioce i lišili slobode, predali u nadležnost kantonalnog tužilaštva. Izvršeno je šest krivičnih djela ubistvo u pokušaju, tri manje nego prošle godine. Svih šest smo rasvjetlili. Evidentirali smo 75 krivičnih djela teške tjelesne povrede i 101 lake tjelesne povrede. U oba slučaja to je manje nego 2022. godine", rekao je Halilović zatim se osvrnuvši na krađu motornih vozila u glavnom gradu.

"Otuđeno je 59 motornih vozila, što je za sedam više nego 2022. godine. Pronađeno je i vraćeno 38. Najveći broj otuđenih vozila je vozilo Golf 2 - 17 vozila. Zbog ovog krivičnog djela je protiv 21 osobe tužilaštvu podnešen izvještaj", kazao je.

Na konferenciji za medije je iznesen i podatak da su tokom prošle godine zabilježena 24 napada na policijske službenike.

"U napadima su učestvovala 24 punoljetna lica. U 14 slučajeva upotrebljena je fizička snaga, u 10 slučajeva oružje. Imamo devet lica koji su povratnici u vršenju krivičnih djela među onima koji su napali policijske službenike", rečeno je.

Vezano za krađu automobila, Hajdarević je rekao kako podaci pokazuju da to više nije organizirana pojava i da u većini slučajeva se obijaju stariji automobili radi prevoza od tačke A do tačke B.

Načelnik Halilović je na kraju komentarisao i posljednje ubistvo u kojem je stradao Faris Pendek na Otoci.

"Što se tiče zadnjeg ubistva, mi smo zaprimili dojavu, odmah smo poduzeli sve potrebne mjere i radnje. U kratkom periodu smo identifikovali počionica i pomagače i lišili ih slobode. Nakon hapšenja naš rad ne prestaje na dokumentovanju i rasvjetljavanju svih okolnosti. Mi smo po naredbi nadležnog suda izuzeli sve video nadzore i naš rad i dalje traje. Dok ne završimo sve provjere, ja ne mogu ništa komentarisati. Radimo na tom događaju", dodao je Halilović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...