POSLJEDNJE UPOZORENJE VIKTORU ORBANU: „Strpljenje u Washingtonu ima svoje granice…“

Ukoliko se ne sazove još jedna hitna sjednica mađarskog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o kandidaturi Švedske, skupština bi trebala zasjedati na redovnoj sjednici 26. februara.

  • Evropa

  • 08. Feb. 2024  08. Feb. 2024

  • 1

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da su on i njegove kolege iz NATO-a u srijedu upozorili Mađarsku na daljnje odgađanje članstva Švedske u vojnom savezu i upozorio da strpljenje u Washingtonu ima svoje granice.

Zastupnici iz stranke mađarskog premijera Viktora Orbana bojkotirali su hitnu sjednicu parlamenta u ponedjeljak na kojoj je bilo zakazano glasanje o stavljanju švedske kandidature za pridruživanje NATO-u na zakonodavni dnevni red, dodajući 18 mjeseci odgode koja je razljutila mađarske saveznike.

Vladajuća stranka Fidesz, koja ima apsolutnu većinu u mađarskom parlamentu, kočila je kandidaturu Švedske od jula 2022., navodeći da su švedski političari govorili "očigledne laži" o stanju mađarske demokracije.

Stranka insistira da švedski premijer prvo mora doći u Mađarsku. "Čuli smo savjetnika za sigurnost kako govore da je prošlo vrijeme da Švedska uđe i izravno se obrati predstavniku Mađarske", rekao je Sullivan novinarima nakon sastanka najviših sigurnosnih dužnosnika organizacije u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Sullivan je rekao da su on i njegovi kolege uvjerili Mađarsku da je "pitanje vjerodostojnosti i obaveze da poduzmu potrebne korake" kako bi dovršili parlamentarne procedure za ratifikaciju švedskog pristupa.

Švedska je, zajedno sa susjednom Finskom, ostavila po strani desetljeća vojne nesvrstanosti kako bi potražila zaštitu pod kišobranom NATO-a o kolektivnoj sigurnosti nakon što je Rusija 2022. pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu.

Finska se od tada pridružila transatlantskom savezu. Zemlja se, zajedno s ostalih 30 saveznika, mora složiti da Švedska treba stajati u redovima NATO-a. Mađarska je jedina članica koja mu stoji na putu. Sullivan je rekao da "neće danas stajati ovdje i upućivati posebne prijetnje ili nagađati o koracima koje ćemo poduzeti, ali naravno ni naše strpljenje u vezi s tim ne može biti neograničeno."

Rekao je da će SAD "nastaviti pažljivo promatrati, ali se nadaju da će doći do konstruktivnog rješenja ovog pitanja u vrlo skoroj budućnosti".

Orbán, koji je razbio redove sa saveznicima u NATO-u zauzevši prijateljski stav prema Kremlju prema ruskom ratu u Ukrajini, rekao je da je pozvao švedskog premijera Ulfa Kristerssona u Budimpeštu kako bi razgovarali o "budućoj suradnji na polju sigurnosti i odbrane kao saveznici i partneri .”

Ukoliko se ne sazove još jedna hitna sjednica mađarskog parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o kandidaturi Švedske, skupština bi trebala zasjedati na redovnoj sjednici 26. februara.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...