NEOČEKIVANI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Doktori sada znaju hoće li lijekovi biti učinkoviti kod pacijenata oboljelih od…

Kroz inovativni algoritam koji analizira snimke mozga i kliničke podatke, tim nizozemskih znanstvenika je postigao rezultate osam sedmica brže od tradicionalnih metoda.

  • Zdravlje

  • 08. Feb. 2024  

  • 0

Nizozemski znanstvenici iz amsterdamskog Univerzitetskog medicinskog centra (UMC) i medicinskog centra Radboud u Nijmegenu, iskoristili su snagu umjetne inteligencije (AI) kako bi predvidjeli učinkovitost antidepresiva na pacijentima unutar sedam dana korištenja. Njihov uspjeh znači i revoluciju u liječenju depresije.

Kroz inovativni algoritam koji analizira snimke mozga i kliničke podatke, tim nizozemskih znanstvenika je postigao rezultate osam sedmica brže od tradicionalnih metoda. Profesorica Liesbeth Reneman s amsterdamskog UMC-a naglašava važnost njihovog uspjeha za pacijente. Normalno je potrebno 6 do 8 sedmica prije nego što se zna hoće li antidepresiv djelovati, ističe Reneman.

Algoritam može spriječiti čak dvije trećine krivo propisanih terapija

Usredotočujući se na često propisivani antidepresiv sertralin, znanstvenici su koristili MRI snimke i kliničke informacije iz prethodne američke studije. Algoritam je tačno predvidio da će jedna trećina pacijenata reagirati na lijek, nudeći potencijal da se spriječi nepotrebno propisivanje recepata i poboljša skrb za pacijente.

Ovom metodom već možemo spriječiti 2/3 broja 'pogrešnih' recepata sertralina i tako ponuditi bolju kvalitetu skrbi za pacijenta, kaže Reneman.

Prediktivni uspjeh algoritma leži u procjeni protoka krvi u prednjem cingularnom korteksu, regiji mozga ključnoj za regulaciju emocija. Algoritam je sugerirao da bi protok krvi... mogao predvidjeti učinkovitost lijeka, kaže Eric Ruhé, psihijatar iz Radboud UMC-a. Ozbiljnost simptoma nakon tjedan dana dodatno je potvrdila predviđanja.

Slijede dodatna poboljšanja algoritma

Trenutno pacijenti prolaze kroz dugotrajan proces pokušaja i pogrešaka s antidepresivima, a rezultati se procjenjuju nakon 6 do 8 sedmica ili čak više mjeseci. Novi pristup ne samo da obećava brže i učinkovitije liječenje, već se također bavi društvenim troškovima, budući da produžena patnja otežava potpuno sudjelovanje pacijenata u društvu.

Znanstvenici isto tako planiraju dodatno poboljšati svoj algoritam. Cilj je poboljšati alat uključivanjem dodatnih informacija, nudeći nadu za učinkovitiji i prilagođeniji pristup liječenju teške depresije, piše EurekAlert.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...