KRENULO JE: Iznenadna odluka, prva država zabranila uvoz dizelaša i benzinaca…

Kad neće bogate europske države, hoće oni.

  • Auto

  • 08. Feb. 2024  

  • 0

Ako neko želi uvesti osobni automobil u Etiopiju, to može biti samo električni automobil. To je odluka vlade – kaže Alemu Sime, ministar prometa i logistike. Ovo Etiopiju čini prvom zemljom na svijetu koja je zabranila nove automobile s motorima s unutarnjim izgaranjem, a odluku je vjerovatno olakšala i činjenica da zemlja nema domaću proizvodnju osobnih automobila.

Premda je odluka povezana s činjenicom da je uvoz benzina i dizela preskup, nije na odmet spomenuti da je kao argument navedena i tzv. zelena tranzicija. Etiopija već nudi subvencije i porezne olakšice građanima koji kupovinu električne automobile. Paralelno s novom odlukom, Etiopija će sada također više ulagati u brže proširenje infrastrukture za punjenje u zemlji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...