VASKOVIĆ NA TRAGU VELIKOG SKANDALA: Ko je političar s čijim je bratom Ranko Debevec lumpovao u Španiji?

Teško je vjerovati da nije bilo dogovora, nakon svega što smo saznali o Debevecu, suspendovanom predsjedniku Suda BiH, koji je trenutno u pritvoru u Vojkovićima.

  • Mini market

  • 09. Feb. 2024  09. Feb. 2024

  • 2

Ranko Debevec bio je u Malagi, u Španiji, krajem novembra 2023. godine. Otputovao je avionom, sa španskim pasošem, jer ima dvojno državljanstvo - Bosne i Hercegovine i Španije.

Zajedno sa njim otputovao je i brat jednog od bivših visokih funkcionera BiH, koji je u tom trenutku bio osumnjičen za zloupotrebu položaja. Teško je vjerovati da su otputovali zajedno sasvim slučajno. Iako nisu u avionu sjedili jedan do drugoga, tvrdi novinar Slobodan Vasković, te dodaje:

-U Malagi su se baš dobro proveli, kako tvrde moji izvori. Zajedno su izlazili, pili do mjere teškog opijanja. Plus svi ostali specijaliteti. Nema dileme da je saputnik Debeveca dogovarao sa njim da, ako se podigne optužnica protiv njegovog brata, bivšeg visokog funkcionera BiH, tadašnji predsjednik Suda BiH doprinese što blažoj kazni.

Da li je Debevec obećao ili nije blažu kaznu, trebalo bi da otkrije istraga, kao i da li je za obećanje i dogovor inkasirao bilo kakvu sumu, poklon ili, pak, nešto slično. 

Teško je vjerovati da nije bilo dogovora, nakon svega što smo saznali o Debevecu, suspendovanom predsjedniku Suda BiH, koji je trenutno u pritvoru u Vojkovićima.

Još je teže povjerovati da njegov “drugar” iz pijanih noći u Malagi nije ponudio značajan novac, jer ga ima napretek budući da se bavi vrlo vrlo nečasnim poslovima. 

To je sada na istrazi, a važno je naglasiti da je Debevec uhapšen 18.12.2023. godine, dvadesetak dana nakon posjete Malagi i pijanih noći u tom gradu zajedno sa bratom osumnjičenog visokog funkcionera BiH. Nešto nakon toga podignuta je i optužnica protiv bivšeg visokog funkcionera BiH zbog teške zloupotrebe položaja. Poznata su mi sva imena iz ove španske priče, ali o njima narednih dana, zaključio je Vasković.

Vasković tvrdi da je Ranko Debevec, suspendovani predsjednik Suda BiH, putovao je u Malagu krajem novembra 2023., u Španiji, zajedno sa Mladenom Lučićem, bratom Miloša Lučića, bivšeg ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U to vrijeme, Miloš Lučić bio je još uvijek osumnjičeni za zloupotrebu položaja, a uhapšen je 06.12.2022. godine.

Debevec i Lučić su istim avionom otputovali da navodno gledaju finalni turnir Dejvis kupa 2023. godine koji je odigran u Malagi, od 21.-25.11.2023. godine, a na kojem je učestvovala i reprezentacija Srbije, predvođena Novakom Đokovićem.

-Međutim, tenis je bio samo odličan izgovor, a Debevec i Lučić su dogovarali kako da Miloš Lučić prođe što “bolje na Sudu BiH”.

Moji izvori tvrde da su dogovorili da “Miloš Lučić bude sporazumno osuđen na godinu dana zatvora”, što znači da bi kaznu mogao da otkupi, piše Vasković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...