STOLTENBERG OTVORENO O MOGUĆEM SUKOBU NATO-a I RUSIJE: "Moramo biti spremni za decenijsku konfrontaciju"

Tokom razgovora s novinarima, Stoltenberg je rekao kako Evropa mora brže obnoviti i proširiti industrijske baze te povećati opskrbu Ukrajine oružjem.

  • Svijet

  • 10. Feb. 2024  

  • 0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za njemački Welt am Sonntag govorio je o sigurnosnoj situaciji u Evropi te je poručio kako se mora povećati proizvodnja oružja.

Tokom razgovora s novinarima, Stoltenberg je rekao kako Evropa mora brže obnoviti i proširiti industrijske baze te povećati opskrbu Ukrajine oružjem.

"To podrazumijeva prijelaz sa spore proizvodnje u vrijeme mira na brzu proizvodnju u vrijeme sukoba. Treba reći da nema neposredne vojne prijetnje nijednom savezniku. Istovremeno, iz Kremlja čujemo redovne prijetnje zemljama NATO-a", poručio je šef NATO-a.

Također, rekao je kako je ruska invazija na Ukrajinu pokazala da se mir u Evropi ne može uzimati zdravo za gotovo.

"NATO ne traži rat s Rusijom, ali moramo se pripremiti za potencijalnu decenijsku konfrontaciju. Pomno pratimo šta Rusija radi i povećali smo prisustvo u istočnom dijelu alijanse. Ako Putin pobijedi u Ukrajini, nema garancije da se ruska agresija neće dalje širiti. Dakle, podrška Ukrajini i ulaganje u sopstvene kapacitet su naša najbolja odbrana", zaključio je Stoltenberg.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...