NA UDARU I FIRMA IZ SRBIJE: EU priprema sankcije protiv vojnih i tehnoloških kompanija koje pomažu u ratnim naporima Rusije

Evropska unija pojačava napore da smanji zaobilaženje sankcija, pošto je Rusija uspjela da ih prevaziđe uvozom ključne robe, poput mikroprocesora, preko prijateljskih trećih zemalja

  • Evropa

  • 10. Feb. 2024  

  • 0

Evropska unija priprema sankcije protiv vojnih i tehnoloških kompanija iz Kine, Kazahstana, Srbije i drugih zemalja, koje pomažu u ratnim naporima Rusije, navodi se u dokumentu u koji je imao uvid Radio Slobodna Evropa.

Evropska unija pojačava napore da smanji zaobilaženje sankcija, pošto je Rusija uspjela da ih prevaziđe uvozom ključne robe, poput mikroprocesora, preko prijateljskih trećih zemalja, kao što je Kina, navodi Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Zapad je do sada bio uzdržan u kažnjavanju kompanija u trećim zemljama zbog zabrinutosti da ne odalji od sebe lidere u tim državama, i umjesto sankcionisanja, opredjeljivao se za diplomatiju.

Međutim, kako Rusija povećava proizvodnju raketa i drugog oružja pomoću čipova zapadne proizvodnje, raste pritisak na Brisel i Vašington da preduzmu mjere.

Uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, očekuje se da će EU objaviti 13. paket sankcija koji je usmjeren na kompanije iz šest zemalja, navodi se u dokumentima.

Na meti su četiri firme iz Kine i po jedna iz Kazahstana, Srbije, Indije, Singapura, Šri Lanke, Tajlanda i Turske. Na spisku je još 10 kompanija sa sjedištem u Rusiji, ali ta lista mogla da se proširi prije nego što se usvoji konačna verzija.

Ruski uvoz robe dvostruke namjene preko firmi sa sjedištem u centralnoj Aziji i Kini naglo je porastao od početka rata, uključujući elektroniku i komponente koje proizvode zapadne kompanije, kao što su mikročipovi i dronovi.

Tokom posjete Kini u decembru, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i šef Evropskog vijeća Charles Michel upozorili su kineskog lidera Xi Jinpinga da se riješi pitanje 13 kompanija za koje Brisel tvrdi da su uključene u snabdjevanje ruskih firmi.

Ako bude uključena u konačnu verziju, kompanija "Conex Doo Beograd-Stari Grad" bila bi prva iz Srbije koja će biti uključena u paket sankcija EU u vezi s ratom u Ukrajini, navodi RSE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...