SMRTONOSNA BOLEST PONOVO HARA: Od velikog kašlja ili hripavca preminule su beba u Mostaru i četiri bebe u Srbiji, stručnjaci upozoravaju...

Poznata izreka „bolje je spriječiti nego liječiti“ davno je zaboravljena.

  • Društvo

  • 12. Feb. 2024  

  • 0

Bosni i Hercegovini prijeti povratak davno iskorijenjenih zaraznih bolesti. Bilježi se pad redovne vakcinacije djece. Iako je Zakon o zaštiti zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti u oba entiteta propisao obavezno vakcinisanje ali i novčane kazne, roditelji izbjegavaju redovnu vakcinaciju djece.

Od velikog kašlja ili hripavca preminule su beba u Mostaru i četiri bebe u Srbiji. Možemo li očekivati epidemiju?

Vakcinacija djece od zaraznih bolesti je u padu.U međuvremenu, pojavila se zaraza od velikog kašlja. Veoma zarazna bolest od koje najčešće oboljevaju mala djeca. Bilježe se i smrtni slučajevi. Zbog čega je važno ispoštovati kalendar vakcinacije.

"Vakcina je po meni jedna od najvećih tekovina. Mi potičemo organizam da se bori protiv tih oboljenja u onom uzrastu u kojem vakcinišemo jer su kliničke slike tih oboljenja protiv kojih vakcinišemo najteže u tom uzrastu. Odnosno smrtnost nije mala", kaže za BHRT Dijana Koščica, pedijatrica u Domu zdravlja Banja Luka.

Ovo upozorenje pojedini ne čuju. Zabilježeni su slučajevi gdje roditelji angažuju advokate kako bi izbjegli vakcinaciju djeteta.

Trend nevakcinacije djece prisutan je u posljednjih 3-5 godina. Stručnjaci upozoravaju da su glavni uzroci tome društvene mreže na kojima se šire netačne i neprovjerene informacije.

Prijeti nam epidemija davno iskorijenjenih bolesti. Obuhvat vakcinacije protiv velikog kašlja prvom dozom je 93 odsto. Međutim, bilježi se pad obuhvata revakcinacije. Svega 65 posto.

"Vakcine kojima se vakcinišemo su vakcine kojima smo mi vakcinisani. To su samo još bolje vakcine nego koje su se tad koristile sa manje nus pojava. Možemo reći da se savremenim vakcinama postižemo optimalni imunitet koji smo nažalost izgubili nakon ovoliko godina", kazala je Nina Rodić Vukmir, epidemiologinja Instituta za javno zdravstvo RS.

Vakcinacija od zaraznih bolesti i zakonska je obaveza. U Republici Srpskoj i Federaciji BiH zakoni o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuju i novčane kazne za nevakcinaciju od 100 do 2.000 maraka.

U protekloj godini republički zdravstveni inspektori su izdali 22 prekršajna naloga i podnijeli 24 prekršajne prijave nadležnim sudovima protiv roditelja koji su izričito odbijali vakcinaciju djece.

Zbog toga, upozoravaju stručnjaci, mogli bi se u narednom periodu suočiti sa epidemijom morbila ili velikog kašlja. Poznata izreka „bolje je spriječiti nego liječiti“ davno je zaboravljena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...