CIJENA „SITNICA“: Nova Toyota ima 280 konja pod poklopcem motora i košta pravo bogatstvo, ali to nije sve…

Dakle, ovisno o odabranom mjenjaču, automobil ćete platiti praktički dvostruko više, ili čak platiti više poreza od cijene automobila.

  • Auto

  • 13. Feb. 2024  

  • 0

Toyota GR Yaris nedavno je prošla manji redizajn, a snaga je sada porasla na 280 KS uz zadržavanje pogona na sva četiri točka. Sada su poznate i cijene na tržištima poput Francuske. A cijena po kojoj će se prodavati ovaj mali japanski dragulj je depresivna, barem za one koji imaju novca (i interes) za takve automobile u Francuskoj. Razlog za ovu pretjeranu cijenu nema nikakve veze s Toyotom, već s oštrim francuskim porezima koji kažnjavaju automobile s visokom homologiranom emisijom CO₂ i prevelikom masom.

Zapravo, cijena prije dva dodatna poreza iznosi samo 46.300 eura sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem i 48.800 eura s 8-stupanjskim automatskim mjenjačem. Cijenu dižu porezi zbog emisija CO₂, koji dramatično rastu za verziju sa 190 g/km s ručnim mjenjačem i 210 g/km s automatskim mjenjačem. Zbog toga će i kupac GR Yarisa s 280 KS i ručnim mjenjačem morati platiti 45.990 eura poreza ako želi registrirati svoj automobil ili 60.000 eura ako se odluči za automatski mjenjač. Dakle, ovisno o odabranom mjenjaču, automobil ćete platiti praktički dvostruko više, ili čak platiti više poreza od cijene automobila.

Na kraju, novi GR Yaris može koštati najmanje 92.290 eura ili 108.800 eura u Francuskoj, ovisno o odabranom mjenjaču. Gledajući ove cijene, 300 jedinica koje Toyota Francuska planira prodati čini se ipak optimističnom brojkom. Naravno, Toyota Francuska također prodaje u Monaku gdje, premda se primjenjuje francuski PDV, ne postoji porez na CO₂.

Dakle, sportski benzinski automobili u Francuskoj će koštati pravo bogatstvo. Cupra Formentor s 310 KS, na primjer, košta između 105.386 i 111.618 eura. Ni to nije sve, na primjer, dizelski Ford Tourneo s 150 KS košta više od 100.000 eura.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...