ZELENSKOM PROPAO PLAN: Ukrajina ove godine neće dobiti poziv za članstvo u NATO savezu

"Ne očekujem da savez pozove Ukrajinu na samitu koji se treba održati od 9. do 11. jula", rekla je Smith novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u srijedu i četvrtak u Bruxellesu.

  • Svijet

  • 13. Feb. 2024  13. Feb. 2024

  • 0

Ukrajina vjerovatno neće dobiti pozivnicu za pristupanje NATO-u na nadolazećem samitu alijanse početkom jula u Washingtonu, rekla je danas u Bruxellesu američka ambasadrica pri savezu Julianne Smith, prenosi Hina.

"Ne očekujem da savez pozove Ukrajinu na samitu koji se treba održati od 9. do 11. jula", rekla je Smith novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO-a u srijedu i četvrtak u Bruxellesu.

Samit u Washingtonu, smatra ona, trebao bi signalizirati da se "savez nastavlja približavati Ukrajini" i poduzima "konkretne mjere" za promicanje budućeg članstva ove zemlje koja je trenutno u ratu s Rusijom.

Tokom samita NATO-a prošle godine u Vilniusu, zemlje članice ponovno su potvrdile da je budućnost Ukrajine u NATO-u, ali nisu postavile nikakav vremenski okvir što je uoči tog sastanka na vrhu želio predsjednik Volodimir Zelenski.

Sve zemlje članice NATO-a priznaju da članstvo Ukrajine u Savezu nije zamislivo sve dok traje rat.

To bi zapravo značilo sukob s Rusijom jer članak 5. saveza propisuje da je napad na jednu članicu napad na sve.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...