TAKO JE ODLUČILA FRANCUSKA VLADA: Smanjuju bonuse za električne aute, a ukida se...

(...) i subvencionirani najam.

  • Auto

  • 14. Feb. 2024  14. Feb. 2024

  • 1

Francuska vlada je odlučila korigirati svoj program subvencija za električna vozila. 

Promjene idu u smjeru redukcije bonusa za dobrostojeće kupce električnih automobila. Prema vladinoj odluci, iznos bonusa smanjuje se s 5000 na 4000 eura za kupce s višim primanjima, njih 50 posto. Oni s nižim primanjima imat će pravo na bonus u iznosu do 7000 eura, piše Reuters

"Modificiramo program kako bismo pomogli većem broju ljudi, ali s manje novca", rekao je ministar zaštite okoliša Christophe Bechu na radiju franceinfo.

Najnoviji potez uslijedio je nakon što je vlada do kraja godine zaustavila novi program za subvencioniranje lizinga električnih automobila osobama s niskim primanjima nakon što je potražnja daleko premašila početne planove.

Naime, vlada je ponudila jeftine europske modele s električnim pogonom u mjesečni najam po cijeni od 54 do 150 eura. Kao uvjeti su dani prihodi kućanstva manji od 15.400 eura po članu, udaljenost do radnog mjesta od minimalno 15 km, godišnja kilometraža od bar 8000 km te da su francuski državljani stariji od 18 godina, piše The Guardian

Umjesto planiranih 25.000 prijava, zaprimljeno je daleko više. Vlada je odobrila najam 50.000 automobila, a sve do kraja siječnja zaprimila je 90.000 prijava. Sada je program suspendiran do 2025. godine. 

Kao i mnoge druge vlade, Francuska je ponudila različite poticaje za kupnju električnih vozila, ali također želi osigurati da ne prekorači proračun od 1.5 milijardi eura za tu svrhu u trenutku kada su njezini ukupni ciljevi javne potrošnje ugroženi. 

U međuvremenu se ukidaju subvencije za kupnju električnih službenih automobila, kao i pogodnosti za kupnju novih automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem koji će zamijeniti starija vozila koja više zagađuju okoliš.

Dok se vladina subvencija za kupnju smanjuje, mnoge regionalne vlade nastavljaju nuditi dodatne poklone za električna vozila, koji na primjeru područja Pariza mogu varirati od 2250 do 9000 eura, ovisno o prihodu osobe.

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...