VASKOVIĆ OBJAVIO NOVE DETALJE IZ ISTRAGE: Bivši predsjednik Suda BiH Ranko Debevec u velikim problemima, telefoni su otvoreni…

-Sumnja se da je Maminjo “darovao” Debevecinja kako bi Sud BiH odbio zahtjev Hrvatske za njegovim izručenjem, što se i desilo, piše Vasković.

  • Mini market

  • 15. Feb. 2024  

  • 0

Ranko Debevec je skupocjeni sat, vrijedan 15.000 eura, sklonio u svoj stan u Malagi, u Španiji, piše novinar Slobodan Vasković.

Dalje navodi da Debevec u tom španskom gradu ima stan od 99 metara kvadratnih. Preskupa nekretnina, bez dileme, a suspendovani i pritvoreni predsjednik Suda BiH ima i državljanstvo Španije, osim državljanstva BiH.

-Sat je dobio od Zdravka Mamića Maminja, bivšeg prvog čovjeka “Dinama” iz Zagreba, koji je pobjegao u BiH kako ne bi služio zatvorsku kaznu u Hrvatskoj.

Maminjo je potvrdio da je “poklonio sat Debevecu” te da nije imao namjeru da ga podmiti. Maminjo je to izjavio inspektorima SIPA, koji su ga saslušali prije nekoliko dana. Sumnja se da je Maminjo “darovao” Debevecinja kako bi Sud BiH odbio zahtjev Hrvatske za njegovim izručenjem, što se i desilo.

Sumnja se i da je posrednik između Mamića i Debeveca, kao i Olega Čavke, koji je bio tužilac u tom predmetu bio Ljiljanko Palac, tajkun blizak HDZ-u.

Palac je saslušan 13.02. o.g. u svojstvu svjedoka. Moji izvori dalje navode da će narednih dana biti saslušani i neki od članova Tužilaštva BiH, kao i VSTS BiH.

Danas bi Sud BiH trebalo da odluči da li će produžiti pritvor Debevecu i Osmanu Mehmedagiću Osmici, bivšem direktoru OSA BiH, kako je to zatražilo Tužilaštvo BiH. Njih dvojica nalaze se u pritvoru već dva mjeseca zbog sumnji da su ilegalno prisluškivali sudije Suda BiH i zaposlene u Tužilaštvu BiH tokom rada ovih institucija na predmetima “Respiratori” i “Diploma”.

Osim zbog “poklona”, pritvor za Debeveca se traži i zbog drugih kriminalnih djela, kao i zloupotrebe CMS sistema, dok se za Osmicu zahtijeva produženje pritvora zbog uništavanja dokumentacije u vrijeme dok je bio na čelu OSA BiH.

Telefoni Debeveca su, prema mojim informacijama, otvoreni i njihov sadržaj trebalo bi ovih dana da bude dostavljen Tužilaštvu BiH, piše Vasković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...