DEBEVEC, ČAVKA, MAMIĆ, PALAC: Iako o tome bruje regionalni mediji, „Avaz“ ne želi „otkriti“ ulogu Ljiljanka Palca u vezi Debeveca i Zdravka Mamića! 

Današnje ročište na Sudu Bosne i Hercegovine o određivanju pritvora Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću moglo bi baciti više svjetla na ulogu pojedinih ličnosti u novom krivičnom djelu za koje Tužiteljstvo BiH sumnjiči bivšeg predsjednika toga Suda.

  • Vijesti

  • 15. Feb. 2024  

  • 0

Kada je prije više od tri godine  „Slobodna Bosna“ objavila video-snimak na kojem se vidi kafansko druženje  Olega Čavke, tužitelja Tužiteljstva BiH, Muhameda Ajanovića, dekana Stomatološkog fakulteta u Sarajevu i hercegovačkog biznismena Ljiljanka Palca, na Tužiteljstvo BiH je od strane jednog od njih vršen pritisak da se „formira predmet“ protiv našeg portala. No, do toga nije došlo. To nije spriječilo tužitelja Olega Čavku da osobno, zbog narušavanja privatnosti, tuži „Slobodnu Bosnu“ pred sarajevskim Općinskim sudom. Od urednika Senada Avdića je na sudu tražio da otkrije ko je autor toga kompromitirajućeg snimka, „nezakonito pribavljenog“, kako je kazao.

PALAC GORE ZA ČAVKU

Nedugo zatim, u ljeto 2021. godine u hrvatskom tjedniku „Nacional“ objavljen je veliki istraživački tekst pod naslovom „Odbjeglom Mamiću u blokiranju izručenja pomažu ljudi vođe HDZ-a BiH Dragana Čovića koji tako prkosi Plenkoviću“. Najvažniji od tih ljudi, tvrdilo se, jeste Ljiljanko Palac koji je, „u više navrata viđen sa tužiteljem Olegom Čavkom zaduženim u predmetu u kojem se odlučuje o Mamićevom izručenju Hrvatskoj“. Jedan od sugovornika „Nacionala“ tada je kazao: „Palac i Čavka bliski su prijatelji. Osobno sam svjedočio jednom od njihovih brojnih susreta u restoranu „Bezdanzi“ u Grudama kada su sami sjedili za stolom i dugo povjerljivo razgovarali. A to svakako nije bio njihov jedini sastanak“.

O biznismenu Ljiljanku Palcu zagrebački tjednik je  napisao da se „obogatio mahom unosnim poslovima na području Sarajeva“.

Ubrzo je, podsjetio je ovih dana isti hrvatski tjednik  „Palčev i Mamićev dobar prijatelj tužitelj Oleg Čavka na jednom od ročišta održanom u Sarajevu po zamolnici za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj ...otvoreno se usprotivio odobravanju zahtjeva...Čavka je ustvrdio da je „nakon temeljitog proučavanja zamolnice pronašao određene pravne anomalije“, odnosno da ona formalno jeste ispravna no zakon za izručenje ne ispunjava zakonske pretpostavke jer se u Mamićevom slučaju radi o kaznenom djelu davanje dara koji se različiti sankcioniše u BiH i Hrvatskoj“.

Zdravko Mamić je nakon ovog obrazloženja pohvalio profesionalnost pravosuđa u BiH, posebno Tužiteljstva.

U sarajevskim pravosudnim kuloarima i među upućenijim hercegovačkim ljudima bliskim poslovnim krugovima, posljednjih se mjeseci spekuliralo da se Ljiljanko Palac pored Olega Čavke (čijeg je sina, navodno zaposlio u jednoj svojoj firmi) često viđa i sa Rankom  Debevecom, predsjednikom Suda Bosne i Hercegovine.

Ove su spekulacije potvrđene prije nekoliko dana kada je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine naredilo proširenje istrage protiv Ranka Debeveca, inače uhapšenog prije dva mjeseca zajedno sa bivšim direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem. Prema izvorima portala „Istraga“ protiv Debeveca je proširena istraga zbog sumnje da je počinio krivična djela primanje dara i drugih oblika koristi a u vezi sa slučajevima koji su vođeni na Sudu BiH“.

Prema sumnjama Tužiteljstva BiH bivši predsjednik Suda BiH pogodovao je Zdravku Mamiću, odbjeglom bivšem gazdi Nogometnog kluba „Dinamo“  u vezi sa odlukama Suda BiH koje su se donosile na njegovo izručenje Hrvatskoj. „Mamić je“, napisala je „Istraga“, „prema sumnjama Tužiteljstva BiH „odlučio pokloniti sat Ranku Debevecu (vriednosti najmanje 15 hiljada eura) a posrednik prilikom predaje sata bio je Lljiljanko Palac. Upravo su ovaj sat pripadnici SIPA-e večeras tražili u stanu Ranka Debeveca, ali ga prema informacijama nisu pronašli.

SASLUŠANI I MAMIĆ I PALAC

Zdravko Mamić je prošle nedjelje saslušan u prostorijama SIPA-e u svojstvu svjedoka. On je priznao da je poklonio Debevecu skupocjeni sat , ali, kako je prenio „Dnevni Avaz“ , nije se radilo o mitu „nego je Debevecu dao neku vrstu poklona“.

Zanimljivo je i istovremeno i indikativno da dobro obaviješteni novinari „Avaza“ nisu „otkrili“ da je istragom obuhvaćen  Ljiljanko Palac kao posrednik između Mamića i najviših bosanskoherecgovačkih pravosudnih dužnosnika. Hercegovački biznismen, za koga se tvrdi da je nazočio primo-predaji skupocjenog sata,  je saslušan u svojstvu svjedoka prije dva dana i prema nekim izvorima iz istrage bio je vidno uznemiren i prepadnut. Navodno je kazao da bi ako se nastavi njegovo sotoniziranje i on „mogao progovoriti“.

Može se samo pretpostavljati koga bi glava zaboljela i ko bi se osjetio ugroženim ako bi se to dogodilo i ukoliko bi hercegovački biznismen sa bliskim vezama u biznisu, politici, pravosuđu, medijima doista „progovorio“.

Odranije se među upućenim govorka o stanovitim poslovnim vezama između vlasnika „Avaza“ i Ljiljanka Palca. Višednevno izbjegavanje ovog lista da uopće pomene Palca u kontekstu istrage protiv njima omrznutog Ranaka Debeveca, te glasine čini vjerodostojnijim.

Današnje ročište na Sudu Bosne i Hercegovine o određivanju pritvora Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću moglo bi baciti više svjetla na ulogu pojedinih ličnosti u novom krivičnom djelu za koje Tužiteljstvo BiH sumnjiči bivšeg predsjednika toga Suda.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...