IVICA DAČIĆ TJEŠI SAM SEBE: „Nisu uspjeli uprkos ogromnoj podršci zapadnih velikih sila i zloupotrebljavanju religijskog muslimanskog faktora…“

"Umjesto čestitki, trebalo bi da ih bude sramota da podržavaju režim u Prištini, koji i dalje ubija jedan slobodarski i junački narod u srcu Еvrope", poručio je Dačić.

  • Regija

  • 17. Feb. 2024  

  • 9

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je „na današnji dan prije 16 godina, kada je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, srušen međunarodno-pravni poredak i ozvaničena politika dvostrukih standarda u tumačenju principa zaštite teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, članica UN-a“.

Dačić je upitao šta danas slavi Priština i na čemu im čestitaju države koje su priznale proglašenu nezavisnost Kosova koju je Skupština Srbije proglasila pravno ništavnom?

"Umjesto čestitki, trebalo bi da ih bude sramota da podržavaju režim u Prištini, koji i dalje ubija jedan slobodarski i junački narod u srcu Еvrope", poručio je Dačić.

On je kazao da je to pokušaj legalizacije viševjekovnog etničkog čišćenja srpskog naroda, čija je država stvorena na Kosovu i Metohiji.

"Toga je svjesno i 109 država od ukupno 193 članice UN-a koje nisu priznale ovaj jednostrani i nelegalni akt", rekao je Dačić.

-Priština u proteklih 16 godina nije uspjela da dobije međunarodno priznanje, niti će ga dobiti, uprkos ogromnoj podršci zapadnih velikih sila i zloupotrebljavanju religijskog muslimanskog faktora, kazao je on.

-Srbija je opred‌ijeljena za mir i dijalog, ali nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, braneći time i osnovne principe međunarodnog prava, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

"Istovremeno, kao što mi poštujemo teritorijalni integritet svih zemalja na svijetu, očekujemo da svi poštuju i teritorijalni integritet Srbije, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN-a", poručio je Dačić.

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...