STEVANDIĆ O FORTI, NIKŠIĆU I KONAKOVIĆU: "Sa njima se ne vrijedi dogovarati..."

“Ulazak u EU bi nam garantovao da neće biti rata i sukoba u Bosni i Hercegovinu, što je najvažnije za našu djecu i mi zbog toga nekad možda i moramo da progutamo neku žabu, ali ne možemo da ostanemo bez svoje imovine i dostojanstva”, rekao je Stevandić.

  • Politika

  • 18. Feb. 2024  

  • 1

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić rekao je da RS ne želi da uđe u EU kao prosjak koji nema sebe, dostojanstvo, "svoju Republiku" i rukovodstvo i da ne može da bira svog predsjednika.

Stevandić je naglasio da Bosna i Hercegovina ne treba da odustane od evropskog puta, iako su njeni građani i zvaničnici mnogo puta doživjeli neprijatnosti od Evropljana.

“Ulazak u EU bi nam garantovao da neće biti rata i sukoba u Bosni i Hercegovinu, što je najvažnije za našu djecu i mi zbog toga nekad možda i moramo da progutamo neku žabu, ali ne možemo da ostanemo bez svoje imovine i dostojanstva”, rekao je Stevandić.

On je naglasio da je rukovodstvo RS, sa predsjednikom Miloradom Dodikom na čelu, zadržalo samostalan način vođenja spoljne i unutrašnje politike i da je to razlog zbog čega trpi ovolike udare.

Stevandić je naveo da Amerika nema samo veliki broj vojnih baza u svijetu već i veliki uticaj u brojnim zemljama, pa tako i u Bosnu i Hercegovinui da potpuno razumije tu politiku geostrateškog hegemona, gdje se ne dozvoljava drugačije mišljenje, a oni koji to rade dobiju sankcije, poput zvaničnika RS.

“Ipak, oni nisu vlasnici naših života i naše politike. Ono što vidimo je da evropski i američki principi nisu isto, odnosno Amerikanci su u BiH skinuli rukavice”, naveo je Stevandić.

On je dodao da su nakon dogovora u Laktašima tri dana svi ćutali, a da je onda ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Michael Murphy rekao da taj dogovor ne važi.

Poslije toga se trojka prepala, povukla ručnu te su pokazali da ne vode suverenu politiku i da se ne vrijedi sa njima dogovarati”, ukazao je Stevandić.

On je istakao da bi početkom marta moglo da bude “nekih veoma ugodnih iznenađenja” kada je riječ o pregovorima o evropskom putu.

Prema njegovim riječima, bez obzira na priče opozicije da je RS u izolaciji, brojni susreti posebno sa ambasdadorima i sa Zapada i Istoka govore da RS ima živu diplomatskju aktivnost što donosi rezultate.

“Mi u tim aktivnostima mnoge stvari moramo da branimo jer smo napadnuti, ali je to prilika da RS ima veću vidljivost”, naglasio je Stevandić.

On je rekao da zvaničnici RS nikada nisu odustali “i kada su posrtali, nisu padali”.

Stevandić je naveo da je Dodik pod ogromnim pritiskom donio nekoliko zadnjih velikih odluka.

“Mogao je da ne potpiše zakone koje sam mu dostavio da je razmišljao o svojoj koži. Međutim nije, razmišljao je o imovini RS. Postajemo tema broj jedan sve više sa strane onih koji uvažava borbu jednog naroda i njegovog rukovodstva za svoj suverenitet i pravo da sam odlučuje o svojoj sudbini”, naglasio je Stevandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...