IRAN PROMOVISAO NOVI RAKETNI SISTEM SVJETSKIH NAMJENA: Čisti sve pred sobom (VIDEO)

Promocija ovog novog sistema PVO-PRO je održana juče u prisustvu iranskog ministra odbrane.

  • Svijet

  • 18. Feb. 2024  

  • 0

Iranska revolucionarna garda poznatiji kao “Pasdarani” zajedno sa iranskom protivzračnom odbranom promovisali su novi raketni sistem zemlja-zrak namijenjen za PZO kao i protivraketnu odbranu, odnosno presretanje balističkih raketa.

O iranskim sistemima PZO se u javnosti zna vrlo malo, a ono što je do danas poznato o raketnom sistemu PVO “ARMAN” je:

Da osmatračko-akvizicijski radar ovog sistema može da otkrije 24 cilja na udaljenosti od 180 kilometara i istovremeno da nišani 6-12 ciljeva za manje od 20 sekundi, a od tipova na koje dejstvuje su strateški bombarderi i balističke rakete kratkog dometa, kao i krstareće rakete i strateške izviđačke bespilotne letjelice.

Od ostalih poznatih taktičko-tehničkih karakteristika za ovaj raketni sistem su da ima domet po daljini 120 km, ali se ne navodi za koji tip cilja u zraku.

Nišanski radar oktriva ciljeve na daljini od 160 km dok je maksimalna visina gađanja ciljeva u vazduhu do 27 km.

Vrijeme prevođenja ovog sistema PVO-PRO iz marševskog u borbeni položaj je tri minuta, što je na nivou novih sistema PVO danas koji se mogu naći na svjetskom tržištu naoružanja.

Sa prikazanog video snimka se može zaključiti da se radi o vrlo mobilnom i kompaktnom raketnom sistemu, što znači da ima mogućnost primene taktike “Pucaj i bježi”, a pošto su i lanser raketa i multifunkcionalni radar na samom vozilu, znači da može dejstvovati kao samostalno samohodno lansirno oruđe ili u sastavu baterije u kojem se nalazi i veći osmatračko-akvizicijski radar za pretragu zračnog prostora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...