PADAJU, JEDAN PO JEDAN: Ukrajinci u tri dana srušili šest najboljih ruskih aviona, ali ni to nije sve…

Gubitak za Rusiju bio bi nesaglediv.

  • Evropa

  • 21. Feb. 2024  

  • 0

Ukrajinskim zračnim snagama nedostaje najbolje municije, među kojim su i protuzračni projektili američke izrade Patriot s dometom od 150 kilometara. Ipak, Ukrajinci rijetko kad uludo potroše neki projektil. Kada ga ispale, uglavnom ne promašuju, piše Forbes.

Upravo zato je ukrajinska vojska, čak i dok preklinje i pregovara za još municije, srušila čak šest ruskih borbenih zrakoplova u samo tri dana. To je stopa gubitaka koju ruske zračne snage ne mogu dugo trpjeti.

Najbolji supersonični avioni

“Ruski zrakoplovi nastavljaju padati!” pohvalilo se u ponedjeljak ukrajinsko ministarstvo odbrane. Tvrde kako se među srušenim zrakoplovima nalaze četiri borbena zrakoplova Sukhoi Su-34 i dva zrakoplova Sukhoi Su-35.

Su-34 su najbolji supersonični napadački zrakoplovi ruskih zračnih snaga. U posljednje vrijeme oni uglavnom lete u misijama za podršku - brzo dolijećući do linije fronte i bacajući precizne klizne bombe KAB s udaljenosti od 40 kilometara, a prate ih zrakoplovi Su-35.

Ukrajinci su prva tri zrakoplova srušili u subotu, 90 kilometara istočno od Avdiivke, dok su se zrakoplovi navodno pripremali za bombardiranje ukrajinskih trupa koje su se povlačile iz ruševina grada.

Ukrajinska vojska tvrdi kako su četvrti Sukhoi srušili u nedjelju, a još dva u ponedjeljak, iznad Azovskog mora na jugu.

Moguće je, možda čak i vjerovatno, da su za svih šest rušenja odgovorni upravo sistemi Patriot. Ukrajinske zračne snage jedan sistem su poslale u Kijev, i po jedan na jug i sjever.

Gubitak za Rusiju bio bi nesaglediv

Ruskim zračnim snagama neće tako skoro ponestati zrakoplova Sukhoi. U dvije godine žestokih borbi, podaci Oryxa pokazuju kako su Rusi izgubili 25 od ukupno 150 zrakoplova Su-34 i šest od ukupno 120 Su-35.

Ipak, ovakva stopa gubitaka od šest zrakoplova u samo tri dana nije održiva, naravno pod uvjetom da se nastavi. Ruske zračne snage od početka agresije izgubile 95 zrakoplova. To je četiri mjesečno. U posljednjih 7 dana, stopa gubitaka zrakoplova popela se na šokantnih 60 mjesečno. Za zračne snage koje imaju samo 1.000 brzih zrakoplova gubici od 60 mjesečno bili bi katastrofalni. Još bi gore bilo gubiti iskusne posade zrakoplova tom brzinom, stoji u nedavnom izvještaju londonskog instituta RUSI.

Ruske zračne operacije “ograničene su dostupnošću pilota s dovoljnim iskustvom za obavljanje ključnih misija,” napisali su analitičari iz RUSI instituta Jack Watling i Nick Reynolds.

Mala vjerovatnoća kontinuirane uspješnosti obaranja zrakoplova

Međutim, malo je vjerojatno da će ukrajinske zračne snage moći nastaviti rušiti ruske zrakoplove u tempu od otprilike dva dnevno. Četiri mjeseca nakon što su proruski republikanci u američkom Kongresu počeli blokirati slanje američke pomoći Ukrajini, ukrajinske zalihe Patriota “počele su padati na kritične razine”, kaže Anton Keraščenko, bivši savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Također, Ukrajinci ne mogu sve svoje Patriote posvetiti isključivo rušenju zrakoplova Sukhoi. Na te sisteme računaju i za presretanje ruskih balističkih projektila čije su mete Kijev, Harkiv i Odesa.

Ovaj “masakr” zrakoplova Sukhoi trebao bi oslabiti u narednim danima, budući da nestašica projektila stvara teret na ukrajinske kapacitete, iako možda ne i sposobnosti, da ruše najbolje ruske zrakoplove.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...