OVA DACIA JE NAJEFTINIJI ELEKTRIČNI AUTOMOBIL: I ima sve što treba; planiraju uzdrmati tržište...

(...) električnih automobila novom verzijom svog gradskog automobila.

  • Auto

  • 21. Feb. 2024  

  • 0

Dacia radi punom parom, s rekordnom prodajom i nadolazećim dolaskom potpuno nove verzije svoje ikone Dustera.

A sada planiraju uzdrmati tržište električnih automobila novom verzijom svog gradskog automobila s niskom cijenom i nultom emisijom: Dacia Spring, koja bi potencijalno trebala koštati manje od 15.000 eura. Aktualni je model prošle godine postigao svoju najbolju prodaju ikad, s ukupno 140.000 registriranih primjeraka od lansiranja.

Promjene na Springu svakako su veće od uobičajenog faceliftinga, s tim da je samo krov ostao od originalnog modela. Spring je dobio novi izgled, s redizajniranim prednjim krajem koji ga dovodi u sklad s najnovijim Dusterom.

Uz to postoji dodatna plastična obloga karoserije koja se može prekriti lako zamjenjivim panelima, kako bi automobil ostao svjež nakon ogrebotina i ogrebotina na parkiralištu. Tu su i nove nijanse boja.

Međutim, temeljne odlike nisu se promijenile, tako da Spring ostaje gradski automobil, s ukupnom duljinom sub-superminija od 3.72 metra.

Dacia tvrdi da ove kompaktne dimenzije znače da se Spring može zadovoljiti relativno malom baterijom (samo 26.8 kWh) i iskoristiti svoju masu manju od jedne tone za domet od preko 200 kilometara.

Pogonski sklopovi se možda najmanje mijenjaju te je Spring zadržao isti izbor motora od 44 KS i 64 KS kao i prije.

Obnova unutar Springa opsežna je kao i vanjska revizija. Tu je potpuno nova arhitektura nadzorne ploče, s digitalnom instrument pločom od sedam inča na svim verzijama.

Expression modeli zadovoljit će se držačem za pametni telefon umjesto središnjeg infotainment zaslona - što je tipična Dacijina značajka - ali Extreme (očekuje se da će činiti prodaje) dobiva 10-inčni zaslon osjetljiv na dodir, plus povezivost Android i Apple telefona.

Materijali su također poboljšani, s kvalitetnijim tkaninama na sjedalima, više teksturirane plastike na umetcima na vratima i bljeskovima bijele plastike koji pomažu u podizanju estetskog dojma na području oko poluge mjenjača. Čini se da novi Spring djeluje više u skladu sa završnim obradama i materijalima Sandera, što je apsolutno hvalevrijedno. 

Čak je i kolo upravljača, koje se sada podešava po visini, “ukradeno” s novog Dustera. Međutim, još uvijek nema podešavanja visine na vozačevu sjedalu.

Novi Spring također dobiva YouClip, Dacijin inovativni sustav dodatne opreme. Tvrtka će prodavati artikle poput držača za čaše, svjetiljke i malog ruksaka, koji se zatim mogu pričvrstiti na bilo koju od tri točke smještene na instrument ploči i donjoj središnjoj konzoli. 

Činjenica da je napravljen na platformi starog Springa znači da je prostor straga i dalje respektabilan. Prtljažnik je više nalik onom superminija nego gradskog automobila, s 308 litara kapaciteta s postavljenim stražnjim sjedalima. Može se proširiti na 1004 litre kada su sjedala preklopljena. 

Dacia će kao dodatnu opremu ponuditi "frunk", odnosno dodatnih 30 litara prostora koji bi se mogao iskoristiti za pohranu kabela za punjenje, s obzirom na to da se priključak nalazi u nosu automobila.

Govoreći o punjenju, Spring se može napuniti od 20 posto u 11 sati kada se spoji na kućni tropolni utikač, dok će zidnoj kutiji od 7 kW trebati oko četiri sata.

DC punjenje bit će ponuđeno kao opcija; radi do 30 kW, omogućujući automobilu da dobije od 20 do 80 posto u 45 minuta. Adapter koji će se isporučivati u najskupljoj verziji omogućuje spajanje uobičajenog utikača i napajanje predmeta poput električnog roštilja, kuhala za vodu ili svjetiljke.

(Index.hr

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...