"HELVEROVA NOĆ" OBILJEŽAVA 20 GODINA: "Jedna predstava ne može promijeniti svijet, ali može pojedinca"

U svakom smislu uvijek je dobro govoriti, ukazivati prstom i hrabro se suprostavljati nego pokunjeno ćutati i čekati da dođe red na vas. Jer, onda je prekasno” riječi su Dine Mustafića.

  • Kultura

  • 22. Feb. 2024  22. Feb. 2024

  • 0

U Kamernom teatru 55, 25. februara, obilježava se 20 godina od premijere predstave “Helverova noć” reditelja Dine Mustafića. koja će biti izvedena tim povodom.

U predstavi igraju: Ermin Bravo i Mirjana Karanović

"Naša najnagrađivanija predstava ponovo će biti pred publikom. Pored toga što je predstava koja je obišla svijet, drama najpopularnijeg poljskog savremenog dramatičara, reditelja i profesora Ingmara Vilkvista ( alijas Jaroslava Svijeršća), napisana 1999. godine, komad je koji se bavi začudnim odnosom majke i posinka ( momka sa posebnim potrebama), na isprepletanoj relaciji majka – dijete, štićenik – tutor, brat – sestra, muškarac – žena, dželat- žrtva", naveli su iz Kamernog.

Ako se jedna predstava s tla bivše Jugoslavije može nazvati teatarskim fenomenom u 21. vijeku, onda je “Helverova noć”. Život je “udahnula” u Sarajevu, u Kamernom teatru 55 prije dvadeset godina, a od tada je živjela na scenama Balkana, Azije, Afrike, Amerike… I gdje god je izvođena, dočekana je s hvalospjevima, ali i nagradama.

“Jedna predstava ne može promijeniti svijet. Međutim, može sigurno promijeniti pojedinca koji je gleda. Makar to bio jedan gledalac, koji će ostati zapitan posle odgledane predstave, i koji će imati unutrašnje snage za preispitivanje unutranjih stavova. Možda će predstava naprosto probuditi nekog da izađe i glasno protestuje, da se pobuni u javnom prostoru, prepozna i identifikuje one koji donose zlo i suprostavi im se. U svakom smislu uvijek je dobro govoriti, ukazivati prstom i hrabro se suprostavljati nego pokunjeno ćutati i čekati da dođe red na vas. Jer, onda je prekasno” riječi su Dine Mustafića, navodi se u saopćenju Kamernog teatra 55.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...