STIŽE TUŽBA ZA SCHOLZA I BAERBOCK: Optužili ih za genocid u GAZI

U gazi je ubijeno 29 000 civila, većinom žena i dece.

  • Evropa

  • 24. Feb. 2024  

  • 1

Grupa advokata saopćila je da će njemačkom saveznom tužiocu podnijeti krivičnu prijavu protiv visoko rangiranih njemačkih političara, među kojima je i kancelar Olaf Scholz, optužujući ih da su "pomagali i podržali genocid koji je Izrael počinio u Pojasu Gaze".

Pored Scholza, advokati tuže i ministaricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock, ministra ekonomije Roberta Habecka, ministra finansija Christiana Lindnera i druge.

Advokati će se u prijavi baviti i njemačkim izvozom oružja u Izrael, koji je značajno porastao u 2023. u odnosu na godinu ranije.

Advokati predstavljaju porodice dvojice Palestinaca koji su porijeklom iz Pojasa Gaze, uključujući i onu palestinsko-njemačke naučnice za migracije Nore Ragab, piše "Al Jazeera".

"Mi, Palestinci u dijaspori, nećemo stajati po strani i gledati genocid nad našim porodicama i našim narodom. Upotrijebit ćemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Njemačku vladu smatramo odgovornom za saučesništvo u genocidu u Gazi", navela je Ragab u saopćenju.

Tužbu su, između ostalih, podržali Evropski centar za pravnu podršku, Palestinski institut za javnu diplomatiju i engleska organizacija "Zakon za Palestinu".

"Njemačka je jedna od zemalja koja je pokazala najsnažniju političku i materijalnu podršku Izraelu u napadu na pojas Gaze i Palestince", navodi se u zajedničkom saopćenju ovih institucija.

Jedan od advokata koji je podržao tužbu, Aleksandar Gorski, kazao je da će "sa pravnog gledišta i s obzirom na politički pejzaž u Njemačkoj, ovaj slučaj biti težak".

"Međutim, vjerujemo da, kao ljudi koji rade u pravosudnom sektoru, moramo da pokušamo nešto da uradimo. Vidimo kako se genocid prenosi uživo širom svijeta, i uprkos tome, izraelsku vladu i dalje podržavaju druge zemlje i još uvijek dobija oružje od njih", rekao je Gorski za "Al Jazeeru".

Nakon napada Hamasa, 7. oktobra, tokom koga je na jugu Izraela ubijeno 1.139 ljudi, izraelska vlada je uzvratila napadom u Gazi u kojem je do danas ubijeno više od 29.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu krajem januara odlučio je da Izrael mora da preduzme sve moguće mjere kako bi spriječio genocid u Gazi, uključujući ubijanje pripadnika Palestinskog naroda i nanošenje štete Palestincima.

Njemački advokati kažu da su, nakon ove odluke MSP, Nemačka i sve ostale strane morale da pokušaju da spriječe Izrael da počini takva djela. Međutim, kako su dodali, od oktobra, mnogi njemački zvaničnici su svojim izjavama "podsticali na genocid".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...