POLITOLOG DAVOR GJENERO ZA „SB“: „Uzurpator vlasti iz Laktaša u bankrotiranoj paradržavi služi kao lakmus papir, ništa nije slučajno…“

Naravno, Mandić, koji ovih dana najavljuje da bi Bošnjačka stranka mogla ojačati koaliciju unutar koje on polaže pravo na 40 % dionica vlasti, vjerojatno uživa ponižavajući one za koje govori da ih želi za partnere, kazao je Gjenero za „Slobodnu Bosnu“.

  • Politika

  • 28. Feb. 2024  

  • 0

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, poručio je tokom zvanične posjete Podgorici da je "srpski svet" fenomenalna ideja. 

-Srpski svijet je fenomenalna ideja i niko protiv toga ne bi trebao da ima ništa. Pozivam sve Srbe da se posvete elementima našeg nacionalnog identiteta jer on nije usmjeren ni protiv koga, rekao je Dodik na pitanje kako napreduje "srpski svet".

Predsjednik Skupštine Crne Gore i četnički vojvoda Andrija Mandić kazao je na konferenciji za medije s Miloradom Dodikom, da mu je velika čast što je primio predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.

-Imali smo važne razgovore. Nova i SNSD su sestrinske i srpske stranke koje podržava srpski narod, a naši odnosi su najbolji mogući, kazao je Mandić. Rekao je da, "ko uvažava BiH, ne može je uvažavati bez Republike Srpske“. 

-Mi uvažavamo RS jer BiH nema bez nje. To je odlučio Dejton i to podržava cijeli razuman svijet. Ko osporava prava Srba u BiH, taj osporava prava BiH, naveo je Mandić. 

Dodik je, zahvaljujući se Mandiću na domaćinstvu i gostoprimstvu, kazao da podržava stabilnost i razvoj Crne Gore, te da podržava crnogorski put ka EU. 

-RS nije remetilački faktor, ona čini BiH i mi uvažavamo ustavni poredak BiH, Sve što su radili visoki predstavnici danas je neprihvatljivo i to nije evropski put, rekao je Dodik.

NATO neprihvatljiv, poštujemo Crnu Goru

-Za nas je NATO neprihvatljiv ali poštujemo odluku Crne Gore da bude dio tog saveza. Poštujući ustavni poredak ove zemlje, došao sam da podržim Mandića i njegovu političku strukturu, naveo je Dodik. 

-Svima želim sve najbolje ali je moja obaveza da se borim za ravnopravan status srpskog naroda i srpske politike. U Crnoj Gori je dugo bila zapostavljena ta srpska politička dimenzija.  Vjerujem da može da se izgradi prihvatljivije društvo u kome će Srbi imati slobodu, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Crna Gora priznala Kosovo mimo interesa Srba u Crnoj Gori. 

Srpski svijet je, prema njegovim riječima, fenomenalna ideja i niko protiv toga ne bi trebao da ima ništa.

Rekao je i da je razvoj ekonomskih odnosa prioritet. 

-Preko predsjednika Mandića smo došli u situaciju da razvijamo najbolje odnose i mi ćemo to činiti. Predložio sam potpisivanje Sporazuma predsjedniku Mandiću o saradnji u oblasti privrede, prosvete i kulture i nema razloga a ga ne prihvati, rekao je Dodik.

Dodik je naveo i da su dogovorili sastanak u Trebinju, kako bi riješili probleme koje Crna Gora ima s Bilećkim jezerom.

-Ideja je da iz Bilećkog jezera izvlačimo vode koja bi išla do Herceg Novog. Ranije vlasti Crne Gore, nisu imale razumjevanja za to, rekao je Dodik. 

PROVOKACIJA ILI NAMJERA?

Mandić je kazao da njihov susret, nema veze sa godišnjicom zločina u Štrpcima. 

-Godišnjica zločina u Štrpcima nikakve veze nema sa ovim susretom. Osuđujemo svaki zločin a naročito onaj u Štrpcima, odgovorio je Mandić.

Mandić je naveo i da promovira ideju pomirenja među susjedima.

-Neka sjutra najave Bošnjaci, Albanci ili Hrvati dolazak u ovaj parlament, ja ću rado da ih primim, kazao je Mandić. 

Dodik, sa druge strane, tvrdi da nije ni znao da je godišnjica u Štrpcima. 

-Nisam imao namjeru nikog da isprovociram, rekao je Dodik. 

-Odgovorni za zločin u Štrpcima su već u procesu, a oni koji nisu će biti pronađeni i privedeni pravdi, dodao je. 

Komentirajući prozivike okupljenih ispred parlamenta zbog njegovog dolaska, Dodik je rekao "na prozivke sam odgovorio na jedini način na koji sam mogao a to je sa ova tri prsta -odgovorio je Dodik. 

Kazao je da on nije Escobar, koji ovdje dolazi da kaže šta može šta ne.

-Ovdje sam da podržim demokratski izbor Crne Gore, poručio je Dodik.

Dodik je, na zajedničkoj pres konferenciji nakon sastanka sa Mandićem u Skupštini, rekao da RS kroz Dejtonski sporazum ima pravo na specijalne odnose sa susjedima i da zato žele da uspostave sporazum sa Crnom Gorom.

-Smatramo da nema nijednog razloga da Crna Gora to ne prihvati. Sporazum je dostavljen predsjedniku Mandiću. To nije ništa protiv BiH, već je ovo sporazum u oblastima provrede, infrastrukture, sporta obrazovanja, nauke kulture - svega onoga što predstavlja normalnu komunikaciju među zajednicima, državama i narodima, naveo je Dodik.

-Nekima u Sarajevu će to smetati, ali je to legalno i predviđeno Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Crnoj Gori je ovo bilo ponuđeno i ranije, kazao je Dodik, dodajući da su razgovarali i o "nekim drugim problemima".

NIŠTA NIJE SLUČAJNO

No, je li Dodikov dolazak u Crnu Goru, nedugo nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom baš bio slučajan ili se iza svega krije mnogo dublja priča!?

Dodikov neslužbeni posjet Crnoj Gori za „Slobodnu Bosnu“ komentirao je politolog Davor Gjenero, upozorivši na nekoliko važnih činjenica.

-Nevjerojatno je kako u politici priprosti pojedinac može mimo svakog racionalnog objašnjenja postati „hodajuća poruka”. Upravo je to uspjelo ponosnom nosiocu američkih i britanskih međunarodnih sankcija.

Sastajanje s Dodikom nema nikakva racionalnog objašnjenja niti razloga, jer ovaj uzurpator vlasti u bankrotiranoj paradržavi nikome ne može pomoći niti potporom, niti savjetnom, niti financijskom podrškom.

On jednostavno služi kao lakmus papir, jer sastajanje s njim svakog njegovog domaćina ili gosta jasno detektira kao pripadnika polusvijeta. Veselo ga primaju diktatori i uzurpatori diljem azijatskoga svijeta, vesele mu se ruski klijenti, poput hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, a funkciju lakmusa uspješno obavlja i unutar Vučićeva projekta koji se u izvorniku naziva „Сербский мир”. Ne prima Dodika samo Vučić, ne ugošćuje Dodik samo svoga senatora Vulina, time što prima poznatog stand up komičara Branimira Nestorovića, Dodik ovom akteru daje svojevrstan certifikat „Srpskog (polu)svijeta”.

Taj certifikat, naravno, nije potreban Andriji Mandiću, jer Mandićev status kod vladara „Srpskog svijeta” nije ništa lošiji od Dodikova, možda je samo Vučićevo povjerenje u Mandića veće nego u ono koje ima prema lakmusu iz Laktaša. Međutim, sasvim sigurno Dodik nije slučajno upravo sada boravio u Crnoj Gori, u kojoj su počeli zanimljivi procesi preslagivanja unutar vladajuće garniture.

Raspad u formalno najvećoj stranci vladajuće većine, Pokretu Europa sad, traje vidljivo od razdoblja formiranja vlade, kad je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, svom tadašnjem stranačkom drugu, mandataru Milojku Spajiću, nametnuo koaliciju s Mandićem i pretvaranje Mandića u ključara političkih procesa u Crnoj Gori, veto snagu u parlamentu, povjerivši mu mjesto predsjednika Skupštine, a njegovoj stranci, koja formalno nije sudjelovala u kabinetu, ali je dobila 40 posto svih mjesta koja se dodjeljuju po političkim kriterijima. Na isteku 100 dana Spajićeve administracije Mandić je zatražio da se njegova velikosrpska proruska koalicija (zloslutno nazvana Za budućnost Crne Gore) formalno uključi u Vladu, a upravo je u tom trenutku Milatović odlučio formalno istupiti iz Spajićevog pokreta i početi osnivanje svoje stranke, oslanjajući se na članove PES-ovog zastupničkog kluba.

Spajić je odmah kapitulirao i najavio da je na oltar koalicijskog dogovora spreman položiti mjesto ministra pravosuđa, jedno od ključnih u pristupnim reformama koje bi Crna Gora morala provoditi u narednom razdoblju. Dodik je doputovao u Podgoricu upravo u trenutku kad je trebalo uz fanfare objaviti da je Mandićeva moć još više porasla, a da je Crna Gora s Mandićem kao ovlaštenikom Beograda i Moskve još jedan korak dublje u glibu Vučićeve opcije Putinova gulaga.

VUČIĆ ZVANIČNO NAJAVIO: U oktobru ide u Kinu, sastat će se s Putinom, a  trebao bi doći i Dodik | Slobodna BosnaIlustracija

To što su tom prilikom Dodik i Mandić kao gospodari objavili dvjema marginalnim figurama crnogorske politike, Spajiću i Milatoviću, da se sprema „međudržavni” sporazum Dodikove satrapije i Mandićeve pokorene Crne Gore, i nije neka vijest. Kao što vijest nije niti Dodikovo divljenje Vučićevim i Putinovim političkim konstrukcijama, i priprost odnos prema duhovnim vrijednostima, koje svodi na vjeru u organizaciju Crkve Srbije (kao oruđa Srpskog svijeta, naravno) i „sakrament” krsne slave.

Kad bi se netko u Europskoj uniji i euroatalntskim strukturama ozbiljno bavio procesima na Balkanu, zagrljaj Dodika i Mandića bio bi groteskan i moglo bi ga se tumačiti kao međusobnu utjehu dvojice gubitnika. Međutim, u uvjetima kad izostaju ozbiljne reakcije na destrukciju, kako onu koju Dodik provodi u BiH, tako i onu koju Mandić provodi u Crnoj Gori, čak i takvi irelevantni i ograničeni likovi, kakvi su ova dvojica, mogu buditi strah i zabrinutost.

Naravno, Mandić, koji ovih dana najavljuje da bi Bošnjačka stranka mogla ojačati koaliciju unutar koje on polaže pravo na 40 % dionica vlasti, vjerojatno uživa ponižavajući one za koje govori da ih želi za partnere, kazao je Gjenero za „Slobodnu Bosnu“.

(M.I.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...