EPILOG DODIKOVOG SKANDALA U CRNOJ GORI: Najavljena inicijativa za smjenu predsjednika Skupštine Andrije Mandića…

Grupa građana organizovala je jučer, pored zgrade Skupštine Crne Gore, protestni skup zbog posjete Milorada Dodika Crnoj Gori sa koga su mu poručili da nije dobrodošao.

  • Regija

  • 28. Feb. 2024  

  • 0

Milorad Dodik je rekao da je Andriji Mandiću predstavio tzv. prijedlog sporazuma o specijalnim vezama između Republike Srpske i Crne Gore za koji je rekao da će „nekima u Sarajevu smetati“ iako je to, kako tvrdi, predviđeno Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Mandić je, sa druge strane, najavio da će o tome otvoriti dijalog sa predstavnicima vlasti i opozicije. Međunarodno izolovani Dodik koji je na crnoj listi SAD je kao ključni proksi Rusije na Balkanu rekao i da je Mandića upoznao za detaljima razgovora sa Vladimirom Putinom.

Grupa građana organizovala je jučer, pored zgrade Skupštine Crne Gore, protestni skup zbog posjete Milorada Dodika Crnoj Gori sa koga su mu poručili da nije dobrodošao.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo „Putinovi poklisari nijesu dobrodošli“, „Dalje ruke od promjene granica“, „Da je vječna BiH“, „Za cjelovitu i nedjeljivu BiH“, „Dodik nije put u Evropu“, „Srebrenica je genocid“ i „Nećemo Republiku Srpsku u Crnoj Gori“ i „Štrpci 27.2.93“. Razvili su i zastavu Bosne i Hercegovine.

Prikom dolaska automobila iz Dodikove pratnje pred zgradu parlamenta okupljeni su zviždali i skandirali „ua“.

Nakon što je Dodik izašao iz automobila uzvikivali su „fašisti“, a on je na to odgovorio sa podignuta tri prsta.

Dodik je, nakon sastanka sa predsjednikom Skupštine, komentarišući taj protest kazao kako je to bila prilika da građani iskažu svoj stav, a ujedno i dokaz demokratičnosti Crne Gore.

- Imao sam problem sa galamom i uvredama koje su mi upućivali i zato sam ih tako pozdravio - rekao je Dodik, misleći na to što je podigao tri prsta.

Novinarka Tanja Pavićević je, u ime okupljenih, poručila kako su protest organizovali jer Crna Gora, prijemom Dodika kod Andrije Mandića, ponovo ubija ljude.

- Na današnji dan ga je predsjednik Skupštine primio i nanovo Crna Gora ubija ljude. To je suština ove priče i zato smo se okupili. Mi ne dajemo podršku zločincima i ubicama. Da vidimo ko im daje – poručila je Pavićević.

Nakon protesta ispred Skupštine, dio građana se juče okupio i ispred sjedišta Delegacije Evropske unije u Podgorici.

Potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković je u ime okupljenih objasnila kako tim činom Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici žele da pošalju poruke da konačno treba da obrate pažnju.

- Jer njihova kasna reakcija ili nereagovanje može biti veoma opasno, ne samo za Crnu Goru nego i za cijeli Balkan - kazala je Marković.

Upozorila je i da je Dodikova posjeta i sve ono što su njegovi koraci o kojima, kako je kazala, lider RS otvoreno govori, i te kako opasni i mogu dovesti do destabilizacije Balkana.

Samu posjetu predsjednika RS je opisala kao „posprdavanje četničkog vojvode Mandića sa EU“.

Podgorička Pobjeda piše kako je opozicija konačno najavila inicijativu za smjenu Mandića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...