U SRBIJI I GRAĐANIMA BiH ZBOG NOVIH PRAVILA MOGU ODUZETI AUTOMOBIL: Saznajte zbog čega, kada i kako?

Milan Vujanić iz Komiteta bezbjednosti saobraćaja ukazuje koje su to situacije u kojima se privremeno oduzima vozilo.

  • Auto

  • 28. Feb. 2024  

  • 0

Izmjenom Zakona o bezbjednosti saobraćaja u Srbiji, koji je stupio na snagu, već je oduzeto prvo vozilo u Leskovcu zbog odbijanja vozača da uradi alko test. Prema ovom zakonu moguće je da vozilo bude oduzeto i vozačima iz BiH kao i vozačima iz drugih zemalja.

Milan Vujanić iz Komiteta bezbjednosti saobraćaja ukazuje koje su to situacije u kojima se privremeno oduzima vozilo.

„Ima 18 situacija u kojima vozilo može biti oduzeto i to je privremeno oduzimanje vozila dok traje postupak. To su oni prekršaji za koje nije predviđeno da se naplati mandatna kazna, odnosno oni koji zahtJevaju postupak pred prekšajnim ili krivičnim sudom. U tom slučaju je predviđeno da se vozilo kao dokaz oduzima privremeno dok traje postupak. Moram da kažem da prekršajni i krivični postupci mogu da traju i nekoliko godina“, objasnio je Vujanić u emisiji „Novi dan“ na N1.

Precizirao je da to može biti veliko prekoračenje brzine, upotreba alkohola u većim procentima i svi prekšaji koji izazivaju takvu mjeru da moraju biti vođeni prekršajni ili krivični postupak.

„Naš zakon je veoma moderan i mi smo to dokazali smanjenjem nezgoda sa preko 1000 poginulih godišnje na ispod 500 godišnje“, rekao je Vujanić u nadi da će takva praksa i izmjenom zakona da se nastavi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...