"SB" U GALERIJI "ROMAN PETROVIĆ" U SARAJEVU: U povodu Dana nezavisnosti BiH otvorena izložba „Počiteljska priča“ (FOTO)

A kako su umjetnici doživjeli grad Počitelj najbolje se može vidjeti posjetom izložbe koja će trajati najmanje 10 radnih dana, navode iz Udruženja likovnih umjetnika BiH, pružajući posjetiocima priliku da uživaju u raznolikosti umjetničkih izraza umjetnika iz regiona.

  • Kultura

  • 29. Feb. 2024  29. Feb. 2024

  • 0

U sarajevskoj galeriji Roman Petrović povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH sinoć je otvorena izložba „Počiteljska priča“ na kojoj su predstavljena djela umjetnika iz cijelog regiona nastala na protekloj Internacionalnoj umjetničkoj koloniji u Počitelju.

„Svaki put povodom Dana nezavinosti napravimo izložbu dok smo živi mi kojima nezavisnost države nešto znači, za koju stvarno mislim da je neiskaziva ljudskim govorom emocija svih nas koji smo proveli rat u Sarajevu. Način na koji smo živjeli kao civili i dali otpor. Vjerovatno će Sarajevo ući u historiju po civilnom otporu“, kazala je za „SB“ Alma Suljević predsjednica Udruženja likovnih umjetnika BiH koja je otvorila „Počiteljsku priču“.

Foto: Halid Kuburović/FB

Izložba donosi spoj tradicionalnog, sa manjim dijelom modernog slikarstva i skulpture.

Govoreći o likovnim djelima Suljević kaže da se radi o pejzažnoj sliki gdje su umjetnici očigledno bili nadahnuti tim našim biserom ljepote kakav je Počitelj u kome su pronašli inspiraciju.

„Na divnoj, zelenoj, smaragdnoj Neretvi su se inspirirali, tako da je najveći dio radova su pejzaži Počitelja nad kojom dominira kula Gavrankapetanovića sa cijelom njenom okolinom“, kaže ona.

Što se tiče samih likovnih djela ona su rađena u vodenim tehnikama, akvarelima, te crtežima.

Izuzetak ove umjetničke kolonije u Počitelju, kaže nam Suljević, jeste činjenica da nikad više nije profesora učestvovalo u njoj.

„Od 20 učesnika čini mi se da je devet bilo profesora iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije“, dodala je.

A kako su umjetnici doživjeli grad Počitelj najbolje se može vidjeti posjetom izložbe koja će trajati najmanje 10 radnih dana, navode iz Udruženja likovnih umjetnika BiH, pružajući posjetiocima priliku da uživaju u raznolikosti umjetničkih izraza umjetnika iz regiona.

Posjetioce na izložbu, koja je otvorena u sklopu Sarajevske zime, privukao je i plakat Počitelja, osunčanog lijepog hercegovačkog bisera čiji je autor Branko Vekić.

Foto: ULUuBiH

Kažimo i to da je Udruženje likovnih umjetnika BiH osnivač Internacionalne umjetničke kolonije osnovane 1964. godine tako da ove godine Kolonija obilježava i svoju 60. godišnjicu.

S.G.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...