ŽELJKO KOMŠIĆ NA PANELU U ANTALIJI: "Na Balkanu uvijek imate pravo biti stalno na oprezu"

“Atmosfera je pozitivna, to je moj utisak kada je riječ o EU. Ostaje još na nama ta obaveza. Ja sam optimista i na neki način vjerujem da će sve biti pozitivno”, kazao je Komšić.

  • Vijesti

  • 01. Mar. 2024  01. Mar. 2024

  • 0

"Važno je da BiH u martu dobije otvaranje pregovora, to je bitan trenutak, moramo biti pošteni. Zahvalan sam svima koji su učestvovali u takvoj vrsti odluke. Vidim da postoji pozitivno raspoloženje prema našem opredijeljenju", kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u sklopu današnjeg panela na Diplomatskom forumu u Antaliji, prenosi N1.

“Atmosfera je pozitivna, to je moj utisak kada je riječ o EU. Ostaje još na nama ta obaveza. Ja sam optimista i na neki način vjerujem da će sve biti pozitivno”, kazao je Komšić.

Ističe da se na Balkanu uvijek ima nešto oko čega se može biti zabrinut.

“Nažalost na Balkanu i u BiH uvijek imate nešto da budete zabrinuti. Ja duboko vjerujem da BiH treba da ima prijatelje širom svijeta i to nije sporno. Ali, nekako naš put se zna, on je jasan. On proizilazi iz samog geografskog položaja, mi pripadamo Evropi. Najlogičnije je da budemo u toj porodici naroda. To znači EU, ali i NATO”.

Referišući se na nedavne izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina, Komšić je kazao:

“Šta će Putin uraditi? Ne znam, zaista ne znam. Mnogo je informacija, da je riječ o pritisku na zemlje Baltika, na Skandinaviju. Pratit ćemo sve što se dešava, ali što mogu vidjeti je da je Rusija i dalje fokusirana na Ukrajinu i da tu fokusira najviše svojih resursa”.

“Na Balkanu uvijek imate pravo biti stalno na oprezu. Ono što mene zabrinjava u regiji je pojačano naoružavanje. Srbija troši ogromne svote novca, Hrvatska je u sastavu NATO-a. Ono što je znam je da niko ne kupuje oružje i ne gomila vojsku ako je ne misli upotrijebiti”, kazao je Komšić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...