ŽELJKA CVIJANOVIĆ NA DIPLOMATSKOM FORUMU: "Stvari se ne mogu posmatrati crno-bijelo, moramo prevazilaziti razlike"

Cvijanović je kazala da se mora gledati kako da se nađe način da se razlike prevaziđu.

  • Vijesti

  • 01. Mar. 2024  

  • 1

Članovi Predsjedništva BiH učestvuju na panelu u sklopu Diplomatskog foruma u Antaliji, gdje se govori o EU perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, odnosno BiH. Željka Cvijanović je u obraćanju kazala da se "moramo fokusirati na to da zajedno prevaziđemo razlike", ali se osvrnula na ono što koči dogovore i rješenja u BiH, prenosi N1.

“BiH se mnogo godina nalazi na evropskom putu. Ako postoje domaći krivci, mora se promatrati kroz to šta su uradile domaće vlasti kao i strani faktor. Ja sam optimista. Dobili smo 14 prioriteta famoznih koje smo sveli na suštinska pitanja sada. Ako pogledate pažljivo tih 14 pitanja su ustvari 30 i nešto mjera koje se trebaju provesti. Naravno, odgovornost je na lokalnim vlastima. Ja često prepoznajem stvari koje nas dovode u dilemu”, kazala je Cvijanović i poručila:

“Mi smo sada imali Zakon u Sudu gdje smo imali stav EU koji su rekli da im je svejedno gdje će biti sjedište Suda, a onda ambasador američki kaže da se mora nalaziti tamo i tamo. Moramo zajednički raditi na stvarima koje trebaju odgovor. EU već 20 i nešto godina govori da BiH ima EU perspektivu, ali se nismo kretali na taj način da nekoga uvjerite da se krećemo na tom putu. Činjenica je, to se ne odnosi samo na BiH, ko je recimo krivac što je Sjeverna Makedonija imala 15-16 godina status kandidata, samo da bi dobila datum za pregovore. Tu se stvari ne mogu posmatrati crno-bijelo, ne mislim da moramo kopati rovove oko stvari oko kojih se ne slažemo. Dan nezavisnosti nije praznik koji se ne proslavlja u cijeloj BiH, ali ne treba od toga praviti “big deal”, to je realnost“.

Cvijanović je kazala da se mora gledati kako da se nađe način da se razlike prevaziđu.

“Moramo gledati kako da prevazilazimo razlike, mi nemamo zakon o praznicima na nivou BiH i govorim bez zle namjere, to daje autonomnost entitetima da to tretiraju kako misle.

To ubrzanje, to neko zelenije svjetlo od EU prema Zapadnom Balkanu je tu i to nije nikakva dilema kada je riječ o evropskim mogućnostima. Članica se ne može postati poprijeko, moraju se ispuniti uslovi. Treba biti i malo više agilnosti s naše strane kada je riječ o ispunjavanju obaveza”, istakla je i zaključila:

“Suština problema je šta radimo svi zajedno da prevaziđemo razlike, a ne da ih ojačamo”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...