UMANJENA IM PLATA 15 POSTO: Granični policajci Safet Badnjar, Hasan Krehmić i Boško Čivić kažnjeni, jer su dopustili tjelohraniteljima Christiana Schmidta da naoružani uđu u BiH

Kažnjeni su po nalogu Nenada Nešića

  • Politika

  • 01. Mar. 2024  

  • 1

Tri granična policajca kažnjena su umanjenjem plaće od 15 posto u naredna tri mjeseca jer su dopustili osiguranju visokog predstavnika Christiana Schmidta da unesu oružje u Bosnu i Hercegovinu, saznaje Klix.ba. Kako nam je potvrđeno, kompletna smjena na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanska Gradiška odnosno policijski službenici Granične policije BiH inicijala B.Č., H.K. i S.B. jučer je nakon sprovedenog disciplinskog postupka kažnjena novčanom kaznom umanjenja plaće od 15 posto u naredna tri mjeseca. 

Kažnjeni granični policajci su, kako nezvanično saznaje Klix.ba, Safet Badnjar, Hasan Krehmić i Boško Čivić.

Razlog kažnjavanja, po stavu Disciplinske komisije, leži u propuštanju ulaska u BiH oružja koje su unijeli pripadnici osiguranja visokog predstavnika Cristiana Schmidta.

Po stavu prijavitelja ovog slučaja, ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića ali očito i Disciplinske komisije koja se sa tim stavom složila, pripadnici Schmitovog osiguranja su nelegalno unijeli oružje namijenjeno za fizičku zaštitu šefa Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Disciplinsku komisiju za policijske službenike Granične policije BiH čine Bojan Petrović (predsjednik), Željko Divčić i Sanela Sinanović.

Interesantno, kola su se slomila na tri granična policajca koja su radila u smjeni kada je Christian Schmidt sa osiguranjem ulazio u BiH. Koliko je poznato, nije zatražena odgovornost njihovih nadređenih niti onih "iznad njih" u Glavnom uredu koji, ako su stava da Schmidtovo osiguranje nema pravo unositi oružje, trebali obavijestiti sve granične policajce i javnost, a ne ih dovoditi u nezgodnu situaciju i kažnjavati umanjenjem plaće nakon pritiska ministra sigurnosti Nenada Nešića i ostalih zvaničnika iz entiteta RS koju slijede put Milorada Dodika.

 

Ovakva odluka Disciplinske komisije GP BIH je donesena uprkos dokumentu Ministarstva vanjskih poslova BiH da Hans Christian Friedrich Schmidt i ostalo osoblje OHR-a uživaju status diplomatskog agenta u skladu sa odredbama Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

Podsjetit ćemo da je Klix.ba u septembru prošle godine otkrio da su šef kabineta članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić zatražili od policijskih agencija i dva državna ministarstva informacije o pripadnicima osiguranja visokog predstavnika Christiana Schmidta. Nakon toga je krenuo pritisak na državne policijske agencije (GP BiH, DKPT, SIPA).

Njih je zanimalo koliko pripadnika osiguranja čuva Christiana Schmidta, da li su naoružani i koje tačno oružje nose.

Mjesec kasnije Nešić je poručio da je osiguranje Christiana Schmidta nelegalno unijelo oružje u BiH i da nemaju dozvolu za nošenje na teritoriji BiH te je uputio prijavu koja je epilog dobila jučer.

 I dok kažnjava granične policajce, rukovodstvo GP BiH na čelu sa Mirkom Kuprešakovićem nikada nije riješila slučaj prisustva visokih funkcionera i službenika političkom skupu krajem prošle godine u Istočnom Sarajevu na poziv SNSD-ovog ministra Staše Košarca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...