NA MARGINAMA ANTALIJA DIPLOMATSKOG FORUMA: Konaković i Betel zaključili "da su dobri odnosi BiH i Luksemburga"

Izrazio je nadu da će se ta vrijedna i korisna saradnja nastaviti, posebno imajući u vidu sveukupni napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u procesu EU integracija

  • Politika

  • 02. Mar. 2024  

  • 1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je u subotu, na marginama Trećeg Antalija diplomatskog foruma, sa potpredsjednikom Vlade, ministrom vanjskih poslova i vanjske trgovine, ministrom za razvojnu saradnju i humanitarna pitanja Velikog Vojvodstva Luksemburga Havijerom Betelom (Xavier Bettel).

Na sastanku je konstatirano da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Luksemburga dobri i prijateljski.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost Luksemburgu na podršci evropskoj perspektivi BiH kao i pomoći na projektima obuke u okviru programa tehničke pomoći za našu zemlju.

Izrazio je nadu da će se ta vrijedna i korisna saradnja nastaviti, posebno imajući u vidu sveukupni napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u procesu EU integracija. Izvijestio je sagovornika da činimo sve kako bismo ispunili uvjete na putu ka EU te da svi u Bosni i Hercegovini očekujemo odluku o otvaranju pregovora, što bi predstavljalo snažnu motivaciju za ubrzanje reformskih i integracijskih procesa. 

Potvrdio je da je u prošloj godini BiH u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te da smo započeli pregovore o Sporazumu o saradnji s FRONTEX-om. 

Ministar se zahvalio Luksemburgu i na vrlo važnom doprinosu kada je riječ o NATO paketu za izgradnju obrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu. Izrazio je nadu da će predstavnici poslovne zajednice Luksemburga nazočiti Sarajevo Business Forumu, koji će se održati od 21. do 23. maja 2024. godine.

Tokom susreta razgovarano je i o ugovornim odnosima dvije zemlje te podršci kandidaturama u međunarodnim tijelima i organizacijama.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...