ŽELJKA CVIJANOVIĆ PORUČILA: "Važno dobiti datum za pregovore, umjereni sam optimista" (VIDEO)

Uoči sutrašnje posjete BiH ministara inostranih poslova Italije, Austrije i Njemačke, Cvijanovićeva je rekla da toliko posjeta predstavnika evropskih zemalja govori da su zainteresovani za to da vide kako se BiH kreće evropskim putem.

  • Vijesti

  • 03. Mar. 2024  03. Mar. 2024

  • 1

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je umjereni optimista kada je u pitanju otvaranje pregovora BiH i EU, prenosi RTRS. 

Uoči sutrašnje posjete BiH ministara inostranih poslova Italije, Austrije i Njemačke, Cvijanovićeva je rekla da toliko posjeta predstavnika evropskih zemalja govori da su zainteresovani za to da vide kako se BiH kreće evropskim putem.

- Mislim da trebamo zauzeti jedan racionalan pristup, koji mora da uzme u obzir nove geopolitičke okolnosti, ako je Evropi stalo da Zapadni Balkan bude zastupljen u EU, ima svoju stolicu i mjesto u institucijama EU, odlučuje zajedno sa kolegama o sudbini kontinenta - rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona je istakla da je važno da EU promijeni određene stvari u svom pristupu.

- Ovaj pojačani interes pokazuje da je došlo vrijeme u kojem su svi svjesni novih okolnosti i da svi žele da na neki kredibilniji, posvećeniji način vide zemlje zapadnog Balkana, pa tako i BiH, u okviru EU - navela je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila na ranije stavove političkih predstavnika u BiH da dobiti samo zeleno svjetlo za pregovore, a ne dobiti datum za pregovore, nije neka velika stvar.

- To je više na manifestacionom nivou zato što, da biste u konkretnom smislu imali kretanje to podrazumijeva čitav niz praktičnih operativnih institucionalnih koraka, međuvladinu konferenciju i drugo što treba biti zakazano da bi otpočelo formiranje pregovaračkih grupa, određivanje glavnog pregovarača, definisanje načina kako se definišu pregovaračke pozicije - navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će se vidjeti "da li će to biti toliko ozbiljno ili će to biti samo zeleno svjetlo ili će EU ostati ovako zarobljena sama sa sobom, bez svijesti o tome da treba da pruži ruku zapadnom Balkanu". 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...