SPOMINJAO POLITIČKU TRGOVINU: Jasmina Emrića čudi da su za crnolistaša Tegeltiju glasali Komšić i Bećirović

Vjerovatno je ključ u tome što u Rijeku ide s pozicije savjetnika predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

  • Politika

  • 04. Mar. 2024  

  • 4

Odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine da za konzula BiH u Rijeci imenuje Milana Tegeltiju iznenadila je javnost u našoj zemlji.

Podsjećamo, Tegeltija je prije nekoliko godina morao napustiti čelnu poziciju u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH nakon što su u javnost isplivali snimci njegovog telefonskog razgovora sa članicom VSTV-a prilikom kojeg dogovaraju imenovanje njene sestre na poziciju sudije u sudu u Banjoj Luci, piše Faktor.ba.

Poznat je i po aferi "Potkivanje", a prije dvije godine našao se i na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Otkud onda osoba s "takvom biografijom" među diplomatama? Vjerovatno je ključ u tome što u Rijeku ide s pozicije savjetnika predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

"Ako uzmemo u obzir sva dosadašnja imenovanja u režiji koalicije na državnom nivou, onda je i ovo posljednje samo nastavak ismijavanja digniteta i integriteta institucija države BiH.

U proteklom periodu bili smo svjedoci izbora i imenovanja ljudi na najznačajnije funkcije koji su pod različitim sankcijama", kaže za Faktor Midhat Čaušević, zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Jasmin Emrić, zastupnik Narodnog evropskog saveza u državnom parlamentu smatra da "nije dobro da Predsjedništvo BiH imenuje crnolistaše".

"U pitanju je osoba koja je za vrijeme rada u pravosudnim organima sumnjičena na nedozvoljene radnje, pratile su je afere, zbog koje je na kraju morala i odstupiti. Nažalost, očigledno se morao ispoštovati Dodikov zahtjev. Čudi me da su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović glasali za Tegeltiju. Očigledno se radi o nekoj vrsti političke trgovine", izjavio je Emrić za Faktor.

Zanimalo nas je šta o imenovanju Tegeltije misle i zastupnici stranaka koji se nalaze u koaliciji s Dodikom. No, niko se nije javljao na naše pozive, osim Predraga Kojovića iz Naše stranke. Ali, ni od njega nismo dobili komentar.

"Nemam vremena, na sastanku sam. Nemam komentar. Možda neki drugi put", kazao nam je kratko Kojović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...