NA CRVENI KOMBI I MALTRETIRANJE BOŠNJAKA U RATU „ZABORAVIO“: Šta je sve u Beču izgovorio predsjednik NSRS Nenad Stevandić…

Prijemu su prisustvovali i ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Srbije Đorđe Milićević, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i pojedini Srbi iz Beča.

  • Politika

  • 06. Mar. 2024  

  • 1

U Beču je održan svečani prijem povodom Dana proglašenja prvog Ustava Republike Srpske, koji je organizovalo Predstavništvo RS-a u Austriji.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Srbije Đorđe Milićević, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i pojedini Srbi iz Beča.

Stevandić je rekao da je Republika Srpska katalizator ubrzanja pristupanja EU svojim političkim, etičkim i kulturološkim vrijednostima i pristupom, a ne prepreka, dodajući da institucije Srpske podržavaju evropski put BiH, jer bi pristupanje EU bilo višestruko značajno za stabilnost same Evrope i posebno balkanskog prostora.

- Republika Srpska nema namjeru da uništi svoju samobitnost, ustavni kapacitet i demokratsko društvo, već da inkorporiše u evropsku agendu. To joj omogućava i Ustav BiH, odnosno Dejtonski sporazum koji je jasno odredio da se odluke ne mogu donositi bez saglasnosti naroda i entiteta u BiH - rekao je Stevandić.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović kazao je

 da su Srbija i RS prije nepunih mjesec dana, u Orašcu proslavili Dan državnosti Srbije.

- Danas ovdje u Beču s ponosom slavimo Dan donošenja prvog Ustava Republike Srpske, i veoma je važno što to činimo zajedno. Predsjednici Srbije i Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik uveli su praksu zajedničkog obilježavanja važnih datuma. Vjerujem da je svima jasno zašto je to važno i zbog čega u tome moramo istrajati. Srbi i srpske zemlje su uvijek bili jaki samo onoliko koliko su jedinstveni i složni. Ona četiri ocila ili četiri slova S sa našeg grba i sa kape koju su vijekovima naši preci nosili, jasan su nam zavjet koji moramo čuvamo, poručio je Milićević.

On je istakao da srpski narod niko ne može da razdvoji i podijeli granicom na Drini.

- Rijeka Drina nije granica koja razdvaja Srbe, nego kičma koja ih spaja. Postoji nešto što je jače od svake administrativne granice, a to je osećaj pripadnosti jednom istom srpskom narodu, rekao je Milićević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...