NASA-in SATELIT SNIMIO NEOBIČNE PRIZORE NA NEBU: Vide se i sa zemlje, stručnjaci otkrivaju o čemu se radi…

Toliko veliki da ih možete vidjeti i sa zemlje i iz svemira.

  • HiTec

  • 06. Mar. 2024  

  • 0

NASA-in satelit Terra je na početku ove godine iznad Meksičkog zaljeva snimio čudnu formaciju oblaka, koji su ostavljali dojam da je ntko probušio rupu u nebu. Ovo nije prvi puta da je zabilježen ovaj fenomen, znanstvenici znaju za njega još od 1940-ih, no tek su prije 15-ak godina shvatili što se tu tačno zbiva.

Priča je zapravo zanimljiva jer osim neobičnog izgleda, ovi oblaci imaju i, moglo bi se reći, tehnološko porijeklo. Naime, radi se o cavum oblacima, koji su toliko veliki da ih možete vidjeti i sa zemlje i iz svemira. Kada ih se gleda s tla, nalikuju na ogromnu kružnu rupu na nebu (slika dolje), stoga nije ni čudno da ih se često znalo zamijeniti s "letećim tanjurima" ili nekim drugim neobičnim fenomenom. 

alt

Ne bi ih bilo da nema tehnologije

Cavum oblaci ne izgledaju kao prosječna naoblaka. Zapravo se ni ne radi o uobičajenome oblaku, odnosno ne bi ih ni bilo da nema tehnologije. Nastaju kada zrakoplovi prođu kroz nizove altokumulusnih oblaka. Altokumulusi su oblaci koji tvore skupine nepravilnih oblačića bijele i sive boje na visinama od 2 do 6 kilometara, piše Business Insider.  

Sastoje se od "superohlađenih" kapljica koje ostaju u tekućem stanju i na temperaturama ispod nule. Do superhlađenja dolazi kada su kapljice vode iznimno čiste, bez malih čestica (poput prašine, spora gljivica, peludi ili bakterija) oko kojih se obično formiraju kristali leda.

O čemu ovisi veličina cavuma

Altokumulusni oblaci, koji u bilo kojem danom trenutku pokrivaju oko 8 posto Zemljine površine, uglavnom se sastoje od tekućih kapljica vode superohlađenih na temperaturu od oko -15°C. NASA-ini znanstvenici su 2010. otkrili da veličina cavuma ovisi o kutu pod kojim avion prolazi kroz oblake - plići kut rezultira većom "šupljinom".

Istraživanja su pokazala da ovakve oblake može kreirati praktički bilo koja vrsta aviona. Terra je snimila grupe oblaka cavum 30. januara u blizini zapadne obale Floride. Na tom području se nalazi zračna luka Miami, koja ima više od 1000 letova dnevno. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...