DEVASTACIJA HISTORIJSKIH LOKALITETA U ŠUJICI: Detektorima metala iskopali blago iz doba Rimljana, vjerovatno za ilegalno tržište

Kako ističe, postoji mogućnost da su traženi predmeti koji potječu iz rimskog razdoblja i od neprocjenjive su vrijednosti za duvanjsku kulturnu baštinu.

  • Kultura

  • 07. Mar. 2024  

  • 0

Obilaskom više historijskih lokacija na području Šujice pored Tomislavgrada mještani ovog mjesta, uz prisustvo kustosa Franjevačkog muzeju u Tomislavgradu Stipana Dilbera, uočili su da je na nekima od njih u posljednje vrijeme vršeno ilegalno iskopavanje pomoću detektora metala.

Poznavatelj historijskih prilika ovog mjesta Stipe Zrno iz Šujice kazao je Feni da se u historijskim zapisima ovog kraja na prostoru Šujičkog polja nalazi tzv. Rimski most koji potječe iz prvog stoljeća nakon što su ovdašnjim prostorima zavladali Rimljani, što znači da je star oko 2000 godina.

"Područje naselja Šuica bilo je tada strateški važno, jer je ovim dijelom BiH vodio put iz Salone (današnji Solin kod Splita) prema unutrašnjosti rimske provincije Dalmacije", kazao je Zrno.

Uz navedene, Zrno je kao važnije lokalitete naveo i kulu Stržanj, šesterokutnu-gradinu iz rimskog vremena koja je služila najvjerojatnije za rimske vojnike koji su čuvali cestu koja prolazi kroz ovaj kraj te lokalitet Crkvina u Bogdašiću kao ostatke staro kršćanske bazilike i Ilirskog naselja.

Zbog tih historijskih lokaliteta, kaže kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu Stipan Dilber, Šujica je jako interesantna za arheologe te je u potpunosti neistražen prostor.

"U zadnje dvije godine mještani Šuice rade na popularizaciji arheoloških lokaliteta ovog mjesta i spomenika povijesno-kulturne baštine radi proširenja njihove turističke ponude, zbog čega smo ovih dana obišli više lokacija od povijesnog značaja. Naravno da smo ostali zatečeni kad smo vidjeli da su na prostoru Šujičkog polja gdje se nalazi Rimski most, vršena ilegalna iskapanja gdje je korišten detektor metala", govori Dilber.

Kako ističe, postoji mogućnost da su traženi predmeti koji potječu iz rimskog razdoblja i od neprocjenjive su vrijednosti za duvanjsku kulturnu baštinu.

Ovim činom, napominje kustos, urađena je devastacija lokaliteta te je uništena kulturno-historijska baština, a pronađeni predmeti vjerojatno su bili namijenjeni ilegalnom tržištu.

O devastiranju historijskih lokaliteta odmah je informirana i Policijska stanica Tomislavgrad čiji su djelatnici izašli na lice mjesta te izvršili uviđaj zbog postojanja osnovane sumnje da je nepoznati počinitelj ili više njih počinio kazneno djelo "nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje spomenika kulture".

Kustos je također potvrdio da će uskoro krenuti istraživanja na spomenutim lokacijama, kazavši kako je nešto novaca osigurano iz kantonalnog proračuna.

federalna.ba/Fena

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...