DRAMATIČNE KLIMATSKE PROMJENE: Arktik bi ove godine mogao ostati bez leda

Između 2035. i 2067., Arktik bi u septembru mogao u pravilu stalno biti bez leda, doznaje se iz istraživanja koje je provelo Sveučilište Colorado u Boulderu, predvođeno Alexandrom Jahn.

  • Šareni svijet

  • 08. Mar. 2024  

  • 0

Američki naučni tim procijenio je da bi Arktik u septembru mogao biti bez leda, prvi put od kada postoje mjerenja, a to bi se moglo dogoditi već ove godine, objavljeno je u časopisu Nature Reviews Earth & Environment, prenosi Hina.

Između 2035. i 2067., Arktik bi u septembru mogao u pravilu stalno biti bez leda, doznaje se iz istraživanja koje je provelo Sveučilište Colorado u Boulderu, predvođeno Alexandrom Jahn.

U studiji se objašnjava da bi pojedinačni događaji, poput neuobičajenog zatopljenja tokom nekoliko sedmica, mogli rezultirati gubitkom leda u septembru, već ove ili narednih godina.

Mjerenja pokazuju da je septembar mjesec s najmanjom količinom plutajućeg leda. U razdoblju 80-ih godina prošlog stoljeća, u rujnu je u pravilu ledom bilo pokriveno 5,5 miliona četvornih kilometara Arktičkog okeana. 

Od kada su 1978. počela mjerenja, to područje se smanjuje za prosječno 78.000 četvornih kilometara godišnje. Međutim, usprkos klimatskim promjenama, ledeni pokrov oceana na Arktiku se posljednjih godina blago povećava.

"Sve u svemu, atmosferska varijabilnost čini 75 posto unutarnje varijabilnosti leda u Arktičkom okeanu. Količina leda stoga uvelike ovisi o vremenskim uvjetima i, u manjoj mjeri, toplih voda koje dolaze iz susjednih okeana", zaključuje se u studiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...