VELIKI PROBLEMI NA ZAPADNOJ OBALI: Izrael pojačao policijske snage ispred džamije Al-Aksa

Do raspoređivanja policije došlo je u jeku zabrinutosti da će u Istočnom Jerusalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali tokom ramazana doći do sigurnosne krize.

  • Svijet

  • 10. Mar. 2024  

  • 0

Raspoređivanje dodatnih policijskih snaga u džamiji Al-Aksa na Brdu hrama dolazi u trenutku kada se hiljade Palestinaca pripremaju za obavljanje teravih-namaza, posebne noćne molitve tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana, koji nastupa večeras.

Do raspoređivanja policije došlo je u jeku zabrinutosti da će u Istočnom Jerusalemu i na okupiranoj Zapadnoj obali tokom ramazana doći do sigurnosne krize, prenosi Klix.

Početkom mjeseca je premijer Izraela Benjamin Netanyahu obećao muslimanima slobodu na molitvu u džamiji Al-Aksa na Brdu hrama.

Stanovnici Istočnog Jerusalema primili su na svojim telefonima tekstualne poruke s upozorenjem da se ne upuštaju u bilo kakve nemire, navodi izraelski Channel 12.

Al-Aksa predstavlja treće najsvetije mjesto za muslimane, dok židovi to područje nazivaju "Brdo hrama", tvrdeći da su se u davna vremena na tom lokalitetu nalazila dva jevrejska hrama.

Izrael od 2003. godine dozvoljava izraelskim doseljenicima ulazak u kompleks skoro svakodnevno, osim petkom i subotom.

Izrael je tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine okupirao Istočni Jerusalem, gdje se nalazi i Al-Aksa, a 1980. godine je anektirao čitav grad, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Tenzije rastu širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...