PRVE NAMIRNICA NA UDARU KLIMATSKIH PROMJENA: Omiljena voćka mogla bi basnoslovno poskupiti

Među prvim namirnicama koje će se naći na udaru klimatskih primjena, bar što se tiče voća, su banane.

  • Ekonomija

  • 12. Mar. 2024  

  • 0

Viši ekonomista Pascal Liu kaže da će cijene banana nastaviti rasti uslijed klimatskih promjena koje negativno utiču na ovo voće.

Liu, inače viši ekonomista na Svjetskom forumu za banane, kaže da klimatski utjecaji predstavljaju "ogromnu prijetnju" snabdijevanju, pojačavajući posljedice koje one sa sobom nose, a koje se ugledaju i kroz cijene namirnica.

Među prvim namirnicama koje će se naći na udaru klimatskih primjena, bar što se tiče voća, su banane. Banane su inače voće koje se najviše izvozi na svijetu. Samo Velika Britanija uveze oko pet milijardi banana svake godine, od kojih se oko 90 posto prodaje u velikim supermarketima.

Prošle sedmice je došlo do nestašice banana u nekoliko supermarketa u Velikoj Britaniji, za koje su trgovci rekli da su zbog oluja na moru, zbog čega su isporuke odložene.

Dok se banane suočavaju sa takvim i sličnim vremenskim prilikama, stručnjaci - među kojima je i Liu - zabrinuti su da bi se posljedice tek mogle osjetiti.

"Mislim da su klimatske promjene zaista ogromna prijetnja sektoru banana", rekao je Liu iz Svjetskog foruma za banane, krovne grupe UN-a koja okuplja dionike industrije, uključujući trgovce na malo, zemlje proizvođače, izvoznike i istraživačke institucije.

Osim što vremenski uslovi utiču na proizvodnju, banane su osjetljive na porast temperature koji bi mogao uništiti usjeve na nekim lokacijama.

Možda najveća neposredna prijetnja je činjenica da rastuće temperature pomažu u širenju bolesti. Proizvođači se također suočavaju s pritiscima zbog povećanja troškova đubriva, energije i transporta, kao i problemima u pronalaženju dovoljno radnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...