NAJMOĆNIJI ČOVJEK NA HAITIJU TRENUTNO: Zovu ga Roštilj, uspoređuju s Che Guevarom

Zapanjujuća pobuna koju bande vode protiv vlade Haitija katapultirala je Chériziera, 47-godišnjeg mafijaša s puškom, na međunarodne naslovnice - u čemu on očito uživa.

  • Svijet

  • 12. Mar. 2024  

  • 1

Murali u sirotinjskim četvrtima Haitija kojima vlada uspoređuju ga s argentinskim gerilcem Ernestom Che Guevarom. U intervjuima se predstavlja kao bogobojazni karipski Robin Hood i slavi borce za slobodu i agitatore poput Fidela Castra, Thomasa Sankare i Malcolma X-a. "Sviđa mi se i Martin Luther King. Ali on se nije volio boriti oružjem, a ja se borim oružjem", rekao je šef haićanske bande Jimmy Chérizier novinaru New Yorkera Jonu Lee Andersonu kada su se upoznali prošle godine.

Zapanjujuća pobuna koju bande vode protiv vlade Haitija katapultirala je Chériziera, 47-godišnjeg mafijaša s puškom, na međunarodne naslovnice - u čemu on očito uživa.

Tokom prošlih pet godina haićanski odmetnik - koji se pojavio kao glasnogovornik pobune protiv sad već bivšeg premijera Ariela Henryja - primio je niz stranih izvjestitelja na svoje gangstersko područje u nadi da će opravdati ono što naziva svojim plemenitim, iako krvavim, križarskim pohodom u obrani izgladnjele urbane sirotinje. "Nisam lopov. Nisam uključen u otmice. Ja nisam silovatelj. Ja samo vodim socijalnu borbu", rekao je Chérizier prošle godine za Associated Press.

alt 

U intervjuu za Vice 2022. godine, Chérizier je svoju odrpanu vojsku iz favela nazvao "društveno-političkom strukturom i snagom koja se bori u ime ranjivih". Stručnjaci kažu da je istina o Chérizieru - koji je poznatiji jednostavno kao Babekyou (Roštilj) - daleko kompliciranija i neugodnija.

Ko je Jimmy Chérizier?

Rođen 70-ih godina, tijekom brutalne i korumpirane vladavine Baby Doca Duvaliera, Chérizier je jedan od osmero braće i sestara koji su izgubili oca u dobi od pet godina. Djeca su odrasla u Delmasu, jednoj od zapuštenih zajednica Port-au-Princea kojima on sada upravlja, uz majku koja je na ulicama prodavala pečenu piletinu.

Prema Chérizierovim riječima, zanimanje njegove majke je ono zbog čega je dobio nadimak Roštilj, iako mnogi tvrde da je navika spaljivanja svojih žrtava bila pravi razlog, piše The Guardian. Prije nego što se etablirao kao najutjecajniji kralj bandi na Haitiju, Chérizier je bio pripadnik policije. Radio je za Unité départementale de maintien d’ordre, odred za suzbijanje nereda čiji su članovi optuženi da su pucali u prosvjednike.

alt 

Moto haićanske policije je "proteger et servir": štititi i služiti. Ali Chérizier - koji je također javno izrazio divljenje Françoisu Papa Docu Duvalieru, ocu Baby Doca - očito nije poštovao te vrijednosti. Izbačen je iz policijskih snaga 2018. zbog navodne umiješanosti u niz zločina, uključujući užasan masakr te godine u sirotinjskoj četvrti La Saline u kojem je ubijena 71 osoba, silovano sedam žena i zapaljeno 400 domova.

Chérizier sada vodi savez bandi G9 Family and Allies i negira svoju krivnju. Ali bivšeg policajca sankcionirali su i SAD i UN zbog njegovih navodnih zločina. G9 kontrolira neke od najvećih slamova Port-au-Princea i najvažnijih cestovnih arterija što je omogućilo Chérizieru da paralizira zemlju u nekoliko navrata, prekine opskrbu benzinom i prisili škole i bolnice na zatvaranje.

"On je kriminalni biznismen"

"On je kriminalni biznismen", rekao je Louis-Henri Mars, direktor haićanske neprofitne organizacije Lakou Lapè, te nastavio: "Godine 2020. zajedno s drugim mirotvorcima zamolio sam ga da prestane s napadima na četvrt Bel Air u Port-au-Princeu i dao je neka obećanja. Ali nastavio je paliti ljudima kuće. On sasluša, ali na kraju učini ono što je u njegovom interesu".

alt

Govoreći za Financial Times, Mars je gangstera usporedio s vulkanom koji je stalno spreman da eruptira. "Ima određenu karizmu, mislilac je, ali je također i nasilna osoba".

Poput mnogih haićanskih kriminalnih šefova, Chérizier je također čovjek s političkim vezama na visokoj razini. Pričalo se da je blizak bivšem predsjedniku Jovenelu Moïseu, čije je ubojstvo 2021. otvorilo put sadašnjem haosu.

Neki sumnjaju da Chérizier ima vlastite političke aspiracije. "Roštilj je prirodno nadareni političar. Kad sam ga upoznao, odmah sam znao da je on snaga na koju treba računati. On sebe vidi kao revolucionara koji se bori protiv mračne korupcije vlade i oligarha biznismena, ali on je ponajprije gangster", napisao je dopisnik Sky Newsa Stuart Ramsay nakon njihovog susreta 2023. godine.

"On je glavni krivac za ovu noćnu moru"

Diego Da Rin, stručnjak koji radi za Međunarodnu kriznu skupinu za Haiti, rekao je da Chérizierov pokušaj da se predstavi kao suosjećajan i nepokolebljiv zagovornik geta, nije bio potpuno neosnovan. "On ženama dijeli poklone na Majčin dan. Daje novac obiteljima koje nemaju sredstava poslati djecu u školu. Ali ljudi su svjesni da je on također jedan od glavnih odgovornih za noćnu moru koju proživljavaju", rekao je Da Rin.

alt

Ta je noćna mora poprimila novu dimenziju ovaj tjedan nakon što je Chérizier objavio da predvodi masovni napad bandi na Henryjevu vladu i naredio svojim naoružanim ljudima da izađu na ulice i izazovu kaos. Otkako su napadi počeli 29. veljače, kriminalci su spalili desetke tvrtki i policijskih postaja, prisilili međunarodnu zračnu luku na zatvaranje, oslobodili tisuće okorjelih kriminalaca iz zatvora i postavili opsadu luke.

Henry, koji je bio u Africi kad je ustanak počeo, nije ništa rekao i nije se mogao vratiti kući. "Nažalost, Roštilj je sada najmoćniji čovjek na Haitiju", rekao je Judes Jonathas, neovisni konzultant sa sjedištem u Port-au-Princeu.

(Index.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...