DA LI JE DODIKOV REŽIM KAPITULIRAO: Politički vrh RS konačno priznao da sankcije nisu mrtvo slovo na papiru (VIDEO)

Radovan Višković, iako odmahuje rukom na ove informacije, gutanjem knedle tokom konferencije za novinare jasno je pokazao da situacija nije bezazlena kako se pokušava prikazati.

  • Vijesti

  • 12. Mar. 2024  

  • 0

Izvještaj Američke nacionalne službe koji spominje i vrlo napetu situaciju u Bosni i Herecgovini, označavajući Milorada Dodika kao konfliktnu osobu, dolio je ulje na vatru nakon upozorenja iz Ministarstva finansija SAD o novim sankcijama pojedincima i bankama u BiH, te uznemirio ionako nemirne duhove u Vladi Republike Srpske.

Prvi u liniju za odbranu lika i djela Milorada Dodika stao je Radovan Višković, koji je na iznenadnoj konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini Republike Srpske, poručio da će Republika Srpska preživjeti, na ovaj ili onaj način.

Umjesto da se bore za spas ekonomije Republike Srpske, u Vladi su očigledno dobili nalog da brane lik i djelo svog stranačkog šefa, prenosi televizija BN.

Izvještaj Američke nacionalne službe u kome je Bosna i Hercegovina označena kao vrlo osjetljivo područje u kome bi lako mogli izbiti nemiri, s fokusom na Milorada Dodika, koji je označen kao, najvećim dijelom, krivac za ovakvo stanje, glavna je tema, kako u skupštinskoj sali, tako i mimo nje.

Radovan Višković, iako odmahuje rukom na ove informacije, gutanjem knedle tokom konferencije za novinare jasno je pokazao da situacija nije bezazlena kako se pokušava prikazati.

"Trebali ste otići i to pitanje postaviti američkom ambasadoru, on bi sigurno znao na to odgovoriti. Ovdje se vještački pravi kriza da se plaše građani s takvom vrstom priče. Gospodin Dodik i Republika Srpska ništa ne rade mimo ustava. Mi samo štitimo Ustav i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. A svi oni koji krše Ustav, oni bi trebalo da se zapitaju, i ako dođe do narušavanja mira, doći će isključivo njihovim akcijama, mjerama i njihovim ponašanjem“, rekao je Višković.

Izvještaj američkih obavještajaca samo je kap u moru silnih upozorenja svjetske javnosti. Prošle sedmice su najavljene i moguće nove sankcije Republici Srpskoj, pojedincima, ali i domaćim bankama.

Pomoćnica ministra finansija SAD Ana Moris je u intervjuu za Kapital navela da ako finansijska institucija obavlja transakcije za sankcionisanu osobu ili subjekat u BiH, onda ta finansijska institucija ili banka u BiH sama sebe izlaže riziku od sankcija.

Predsjednik Vlade kratko je poručio da će Republika Srpske preživjeti.

Za razliku od Radovana Viškovića, šef kluba poslanika Dodikovog SNSD – a nije bio toliko rječit. Štaviše, u izjavi je bio vrlo oprezan kada je u pitanju komentarisanje rada američke obavještajne službe.

„Jedino što znam da kad god se politčki lideri nešto dogovore i krenu da prave kompromis, američka administracija je tu, da to malo narodnski rečeno, curikne nazad“, rekao je Igor Žunić.

Novinar Siniša Vukelić koji dugo prate razvoj političke situacije poručuje da je politički vrh Republike Srpske konačno priznao da sankcije nisu mrtvo slovo na papiru, kako su u prvi mah pokušavali da prikažu.

"Ovo pokazuje da se smanjuje manevarski prostor vlasti RS. Oni ove godine imaju rupu od milijardi, koliko su se planirali zadužiti. Treba da nadomire oko 800 miliona, a već su ispucali limit od oko 140 miliona na domaćem tržištu.Vidimo da su banke pod posebnim pritiskom da ne kupuju obveznice, ali i da ukinu račune i transakcije za osobe koje su na crnoj listi SAD.“, smatra Vukelić.

Bila politička igra ili ne, vrijeme curi. Razvoju privrede u Srpskoj sat otkucava, a građani više ni ne čekaju rasplet situacije. Tenzija je izgleda svima preko glave. Osim onima koji očigledno to debelo naplaćuju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...