SAD ODGOVORIO NA PUTINOVE PRIJETNJE NUKLEARNIM ORUŽJEM: "Nismo promijenili stav"

Putin je u današnjem intervjuu rekao da je Rusija spremna da upotrijebi nuklearno oružje ako je ugrožen njen suverenitet, navodeći da se nada da SAD neće učiniti ništa da izazove takav sukob.

  • Svijet

  • 13. Mar. 2024  

  • 1

Sjedinjene Američke Države nisu promijenile svoj nuklearni stav zbog novih prijetnji nuklearnim oružjem ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je danas jedan američki zvaničnik, objavio je Reuters.

Putin je u današnjem intervjuu rekao da je Rusija spremna da upotrijebi nuklearno oružje ako je ugrožen njen suverenitet, navodeći da se nada da SAD neće učiniti ništa da izazove takav sukob.

Američki zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan, naveo je rekao da Vašington nije vidio nikakve naznake da se Rusija sprema da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini poslije Putinovih komentara.

On je kazao da se čini da Putin ponavlja rusku nuklearnu doktrinu da će upotrijebiti nuklearno oružje ako je ugrožen suverenitet Rusije.

"Nismo vidjeli nijedan razlog da prilagodimo sopstveni nuklearni stav, niti bilo kakve naznake da se Rusija sprema da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini“, rekao je zvaničnik.

Portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Adrijen Votson navela je u saopštenju da je „ruska nuklearna retorika bila nepromišljena i neodgovorna tokom čitavog ovog sukoba“.

"Rusija je brutalno napala Ukrajinu bez provokacija ili opravdanja, a mi ćemo nastaviti da podržavamo Ukrajinu dok brani svoj narod i svoju suverenu teritoriju od ruske agresije“, rekla je ona, prenosi RSE.

Otkako je pokrenuo invaziju na Ukrajinu prije nešto više od dvije godine, Putin je često upozoravao na nuklearnu opciju u ratu, uključujući i tokom svog govora o stanju nacije prošlog meseca.

"Oružje postoji da bismo ga koristili. Imamo svoje principe“, rekao je Putin u intervjuu, dodajući da je spreman da upotrijebi nuklearno oružje ako postoji pretnja „postojanju ruske države, našem suverenitetu i nezavisnosti“.

Istakao je da trenutno nema potrebe da se koristi nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine, iako je u slabo prikrivenoj referenci na NATO i njegove saveznike rekao da „nacije koje kažu da nemaju crvene linije u vezi sa Rusijom treba da shvate da Rusija neće imati nikakve crvene linije u vezi s njima“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...