NAKON ŠTO JE ODBIJEN BUDŽET: Katalonci u maju izlaze na prijevremene izbore

Izbori u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, bili su najavljivali veljaču 2025. kada završava mandat aktualnoj vladi.

  • Evropa

  • 13. Mar. 2024  

  • 0

U Kataloniji će se 12. maja održati vanredni parlamentarni izbori nakon što je u regionalnom parlamentu odbijen prijedlog proračuna tamošnje separatističke vlade, objavio je danas katalonski premijer Pere Aragonés. Danas je 68 od 135 zastupnika odbilo njegov prijedlog budžeta za 2024. godinu, prenosi Hina.

"Ovo odbijanje je neodgovorno jer je ovo bio dosad najizdašniji proračun", rekao je Aragonés. "Uloženo veto na njega neće naštetiti ovoj vladi nego građanima", dodao je.

Izbori u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, bili su najavljivali veljaču 2025. kada završava mandat aktualnoj vladi.

"Katalonci će 12. maja glasati za odgovornost ili neodgovornost", rekao je Aragonés čija Katalonska republikanska ljevica (ERC) ima manjinsku vladu. Katalonci će tako na izbore mjesec dana prije izbora za Europski parlament.

Aragonésov ERC je saveznik lijeve španjolske vlade premijera Pedra Sáncheza. Ovaj tjedan bi u španjolskom parlamentu trebao biti usvojen zakon o amnestiji kojim bi se obustavili postupci protiv nekoliko stotina zagovornika neovisnosti koji su organizirali zabranjeni referendum o neovisnosti 2017.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...