DUŽE VRIJEME BIO NEDOSTUPAN BH. PRAVOSUĐU: Turčinu određen pritvor zbog krijumčarenja osoba

Postupajući  tužilac Tužilaštva BiH nakon saslušanja optuženog, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora.

  • Hronika

  • 14. Mar. 2024  

  • 0

Ranije optuženi turski državljanin Sahin Sogutlua (1970) lišen je slobode po naredbi Tužilaštva BiH od strane Granične policije BiH pri ulasku u BiH na aerodromu Sarajevo, a nakon što je duže vrijeme boravio u inostranstvu i bio nedostupan pravosuđu BiH.

Postupajući  tužilac Tužilaštva BiH nakon saslušanja optuženog, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Pritvor je predložen iz razloga opasnosti od bjekstva optuženog koji je strani državljanin, te bi odlaskom iz BiH ponovo postao nedostupan Tužilaštvu BiH i Sudu BiH, a u skladu sa članom 132. stav 1. tačke a) ZKP-a BiH. 

Potvrđenom optužnicom od 15. januara ove godine, optuženi se tereti da je dana 13.07.2022. godine,  u dogovoru sa njemu poznatom osobom za ugovorenu novčanu naknadu u iznosu od 600 eura, prevezao osam državljana R Turske iz Sarajeva na područje Orašja, sa namjerom njihovog daljeg prebacivanja sa područja BiH, čamcem preko rijeke Drine na teritoriju R Hrvatske, postupajući na taj način suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Sud BiH je nakon odlučivanja o prijedlogu tužilaštva odredio pritvor za navedenog optuženog.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...