TO IPAK NIJE SAMO MIT: Evo zašto obavezno trebate isključiti bojler prije tuširanja

Isključivanje se preporučuje jer do strujnog udara može doći ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje

  • Jeste li znali

  • 15. Mar. 2024  

  • 0

Da bojler eksplodira nije rijetkost i to se dešava ako mu otkažu termostati i sigurnosni ventil. Svaki bojler ima tri sistema zaštite, a do havarije dolazi kada nekih od njih zakaže.

Predrag Vićić, strukovni inženjer elektrotehnike i računarstva i nastavnik praktične nastave u valjevskoj Tehničkoj školi, poručuje da bojleri imaju radni termostat na kome se podešava temperatura, sigurnosni termostat koji se nalazi u unutrašnjosti kazana i koji reaguje u slučaju da prvi zakaže, te sigurnosni ventil na desnoj cijevi za hladnu vodu. 

Način na koji kupatilski bojler eksplodira u principu je sledeći: dolazi do ekstremno brzog zagrijavanja koje izaziva ključanje vode u kazanu što u bojleru, koji je već pod pritiskom, stvara još veći pritisak. Ali, do eksplozije dolazi ako otkažu svi sistemi zaštite, dakle oba termostata i konačno ventil koji bi, nakon što termostati prestanu da funkcionišu, trebao da iskoči da višak pritiska i vode izbaci napolje – objašnjava Vićić za Blic.

Generalno, kako kaže, svako domaćinstvo bi svoje bojlere, bez obzira da li su stariji ili tek kupljeni, trebalo redovno da provjeraca od stanja ventila i prekidača, do toga da li se voda u kazanu grije na propisan način.

– Kod velikih bojlera koji su najčešće korišćeni u našim kupatilima, posebnu pažnju treba obratiti na sigurnosni ventil, s vremena na vreme ga otvoriti i ispustiti vodu jer vremenom dolazi do stvaranja kamenca i rđe zbog čega on, u slučaju da otkažu električni sistemi zaštite, ne bi mogao da odreaguje. Sem toga, veća količina kamenca znači veću potrošnju električne energije, vrijeme grijanja vode je duže, a grijač traje kraće jer tada grije kamen – kaže on.

 

Ono što svi električari ističu, nije mit i nepotvrđena teorija, bojler treba isključiti prije tuširanja!

– Isključivanje se preporučuje jer do strujnog udara može doći ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje. Takođe, moguće je da dođe i do pregorijevanja grijjača, pa u kazanu tako ostaje praktično samo žica koja grije vodu. A kod starih instalacija, sklopka često ne može da “iskoči” pa onda kao jedini provodnik struje ostaje čovjek koji se u tom momentu nalazi u kadi. To je automatski strujni udar sa najčešće smrtnim ishodom – objašnjavaju električari.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...