STRUČNJAKINJA ZA USTAVNO PRAVO: "Ovo što je učinio Milanović ravno je udaru na ustavni poredak Hrvatske"

‘Zoran Milanović se ne može kandidirati na izborima za Hrvatski sabor dok obnaša dužnost predsjednika Republike!‘, kaže Sanja Barić

  • Regija

  • 15. Mar. 2024  

  • 2

Situacija je krajnje ozbiljna! Nema nikakve dileme, ali nikakve: Predsjednik Republike se ne može kandidirati na izborima dok obnaša tu dužnost! Položaj Predsjednika je jamac stabilnosti vlasti. Nestranačka osoba. Ne može obnašati nikakvu drugu javnu ni profesionalnu dužnost. Nadstranačka pozicija izdvojena je iz stranačke dnevnopolitičke pozicije, uz iznimku nekoliko ovlasti vezanih za vojsku, vanjsku politiku i sigurnosne službe, napisala je na svom Facebook profilu voditeljica katedre za ustavnog pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci, Sanja Barić.

Njenu objavu Jutarnji list je preniio u cijelosti:

Zoran Milanović ostavku, mora podnijeti odmah, planira li doista to što je rekao da planira. Odmah. Danas.

Nepodnošenje ostavke, a sudjelovanje na izborima ravno je, piše Barić, udaru na ustavni poredak Republike Hrvatske.

Ustavni sud RH mora još danas, a najkasnije sutra ujutro to jasno i načelno reći kao krajnji jamac ustavnog poretka RH.

Sva daljnja pitanja dolaze poslije. Prvo pitanje, kad da ostavku, tko ga zamjenjuje? Nema druge nego dosadašnji predsjednika Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković.

Drugo pitanje, ne bi li se onda izbori za novog predsjednika RH trebali odviti prije parlamentarnih? To je dobro rješenje, da, a raspisuje ih Vlada. Ali, što ćemo s činjenicom da su izbori već raspisani? Tko će ih "otpisati"? Nema toga, opet samo Ustavni sud, a to je isto složeno tumačenje.

I što to sve znači za pasivno biračko pravo G. Jandrokovića? Ako on zamjenjuje Milanovića, može li davati mandat? A tko će, ako on neće? Onda se valjda ne može ni kandidirati...

Svakako, je jasno: Zoran Milanović se ne može kandidirati na izborima za Hrvatski sabor dok obnaša dužnost predsjednika Republike! Svatko tko tvrdi drugačije i radi drugačije, vrši udar na ustavnopravni poredak RH. To nije i ne može biti odgovor na sve druge zabrinutosti koje smo imali ranije. Ubojstvo ne rješava ranije ubojstvo.

Sve u svemu, ustavnopravna katastrofa i krajnji udar na Ustav RH, zaključuje u svojoj objavi na Facebooku profesorica Sanja Barić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...